Så målar du dina snickerier utomhus 

Få goda råd om hur du målar din träfasad, ditt garage, ditt staket m.m. Se vår Flügger färg videoguide och rusta dig för ditt måleriprojekt utomhus.

Video Alt

Så målar du dina snickerier utomhus – steg för steg

  1. Välj en färgpensel med samma bredd som de brädor du ska måla
  2. Se till att måla ett stycke åt gången, även kallat ”vått i vått” – så undviker du överlappningar och får en enhetlig färg
  3. Fördela färgen i enhetliga likadana penseldrag – börja gärna uppifrån och gå nedåt.
  4. Kom ihåg att måla i samma riktning som brädorna – i det här fallet lodräta penseldrag
  5. Följ samma system från början till slut

Vädret har stor betydelse för slutresultatet. Läs vår guide till när det är bäst att behandla med utomhusfärg här.

Kom ihåg rengöringen

Innan du målar dina snickerier utomhus ska du rengöra dem. Genom att rengöra snickerierna ser du till att de efterföljande behandlingarna håller längre.

Du hittar vår videoguide till rengöring av träfasader här.

Fundera på om du ska använda grundfärg

För att din fasad ska hålla så bra som möjligt kan du börja med att måla din tidigare behandlade fasad med en ”Under Coat”-grundfärg som Wood Tex Utegrund.

En grundfärg ger extra skydd mot fukt och svamp och säkerställer att den efterföljande behandlingen fäster bra. Den passar särskilt bra till ljusa träslag och tryck- och vakuumimpregnerat trä.

Om snickerierna inte har synligt slitage kan du hoppa över grundfärgen och istället välja en ”Top Coat” som till exempel Wood Tex Täcklasyr eller Wood Tex Uteakrylat.

Kom ihåg att du inte kan använda oljebaserad utomhusfärg på till exempel träfasader, som tidigare har behandlats med vattenbaserad utomhusfärg. Däremot kan du måla med vattenbaserad utomhusfärg även om ytan tidigare har behandlats med oljebaserad utomhusfärg.

Utomhusfärg hos Flügger

Vi på Flügger har en rad olika produkter som skyddar ditt trä. Nedan hittar du en kort introduktion till fem populära val:

  1. Wood Tex Täcklasyr är en vattenbaserad utomhusfärg, som ger en slitstark halvmatt yta, där träets struktur framhävs. Ett perfekt val om du är osäker på vad dina snickerier har behandlats med tidigare.
  2. Wood Tex Uteakrylat är en vattenbaserad utomhusfärg som ger en extra slitstark, halvmatt yta. Håller kulören länge och har hög täckförmåga
  3. Wood Tex Trälasyr är vattenbaserad utomhusfärg, som i mycket hög grad framhäver träets struktur och ådringar. Ger träet ett klassiskt utseende.

I din lokala Flügger färg-butik möts du alltid av en medarbetare som står redo att vägleda dig till den rätta produkten till ditt måleriprojekt.

Lycka till i arbetet!

Flera artiklar

Check_wood

Steg för steg-guide

Kontrollera dina snickerier utomhus

Sjekk selv om vinduer, dører, treterrasse, gjerde m.m. er slitt og trenger trebeskyttelse. Se hvordan i vår videoguide.

Tips och tricks

Luftfuktighet

Var uppmärksam på att luftfuktigheten varierar under dygnet. Träet kanske inte kan torka över natten om luften är fuktig.
trae_pensel

Utomhusprojekt

Väder och snickerier: När är det bäst att måla utomhus?

Är du osäker på när på året det är bäst att måla snickerier och trä utomhus? Se vilka förhållningsregler du bör ha i åtanke angående vädret när dina snickerier utomhus ska få en omgång utomhusfärg. 
ColorCom_promo

Utomhuskulörer

Utomhuskulörer 2017

Hitta rätt kulörer till ditt måleriprojekt utomhus 2017.
CleanWood

Videoguide

Effektiv rengöring av snickerier

Att snickerierna är rena är viktigt för att färgen ska fästa optimalt.

Tips och tricks

Förarbete är nyckeln till välmående trä

Trä ska alltid tvättas innan du börjar måla. Det sitter nämligen en hinna av föroreningar, smuts och annat som kan bidra till att färgen släpper till slut, om du inte börjar med att rengöra det grundligt.
Om färgen spricker? – Då har du inte gjort tillräckligt underarbete och de tidigare målade ytorna är för blanka för att det nya färglagret ska kunna fästa på underlaget.
terrasse_girls

Utomhus trä

Träolja med kulörer till terrassen och trädgårdsmöblerna

Träolja med kulörer ger dig möjlighet att skydda träterrassen, trädgårdsmöblerna m.m. i snygga kulörer.

Hitta närmaste Flügger färg

map