Skapa harmoni mellan väggar och snickerier i ditt hem

Här presenterar vi tre exempel på hur du kan ge din bostad ett ansiktslyft. Vi fokuserar framför allt på samspelet mellan väggar och snickerier och på vilka uttryck de tre olika lösningarna för med sig.

Den neutrala vita

Den här stilen är utan tvekan den vanligaste i svenska hem och en säker lösning. En säker stil behöver inte vara tråkig – snarare klassisk, eftersom den kan användas i nästan alla typer av hem.

Måla alla dörrkarmar, paneler och fönster i en vit färg. På så sätt garanterar du enkelt en estetiskt elegant linje genom hela ditt hem. Den skapar ett helhetsintryck när man rör sig från rum till rum.

Genom att välja vitt till dina karmar och paneler i hemmet får du samtidigt stor frihet när det gäller färgen på dina väggar.

Måla en eller flera av dina väggar i kompletterande färger. De genomgående vita linjerna ger dig möjlighet att välja flera färger som matchar varandra.

Resultatet är ett stilfullt uttryck i hela ditt hem.

Experimenterande avantgarde-stil

Avantgarde är ett uttryck som framför allt används om konstnärer som vill experimentera med avancerade idéer och färger.

Här tillåter vi oss att använda uttrycket för att visa hur du kan experimentera med färgval för träpaneler och karmar som kompletterar stilen i ditt hem.

I en äldre bostad kan du till exempel måla både karmar, paneler och fönster i samma färg som du har på väggarna. Det ger ett mer homogent och lugnare uttryck i ett rum. Den här lösningen kräver dock flera överväganden än den vita färgen. Du behöver bland annat ta hänsyn till:

  • Bostadens arkitektur (ska det vara en genomgående färg eller flera färger i de olika rummen?)
  • Hur ska du skilja rum och färger åt? (ska färgerna t.ex. delas mitt på dörrkarmen?)
  • Ska fönsterbrädorna målas i samma färg som väggar och paneler? 

Innan du väljer den här lösningen bör du ta ställning i flera frågor. I gengäld får du en helt unik bostad med ett både stringent och lugnt uttryck.

Respekt för det ursprungliga

Den sista stilen handlar om att hylla din bostads autenticitet och historia fullt ut. 

Den här stilen är för bostadsnördarna. 

Till dig som värnar om autenticitet och har en passion för din bostads ursprungliga uttryck. Du som bor i en villa med gul mursten och håller fast vid detaljer som de mörkblå fönsterbrädorna. Du som har tidsenliga bruksföremål och dekorationer i hemmet.

Här är det inte färgerna som skapar hemmet, utan bostadens historia som väljer färgerna. 

Lek bostadsdetektiv och gå på upptäcktsfärd i bostadstidningar och -magasin för att hitta inspiration till den ursprungliga färgsättningen innan du låter den vita färgpenseln svepa över tak och karmar i ditt hem. 

Hitta närmaste loppmarknad och leta efter tidsenliga konst- och bruksföremål som kompletterar stilen.

Skapa ett inspirerande och autentiskt hem. 

Tips och tricks

Kanterna

Använd en pensel längs kanterna och en liten roller efteråt, så nära kanten som möjligt, för att minska synliga penseldrag.

 

Tips och tricks

Kulörskillnader

Vill du gärna ha toner som skiftar elegant och harmoniskt från rum till rum, ska du se till att kulörskillnader är tillräckligt markanta så att de faktiskt kan upplevas. 
Kitchen_promo

Inspiration och kulörer till köket

Våra tre kulörer ”English Mist”, ”Embassy Grey” och ”Grå modernism no. 32” är perfekta kulörer till ett kök som ska ha plats för både snygg interiör, arbetsglädje och lugn.
Antracit_promo

Kulörinspiration

Antracitgrå

Stue2_1farve

Inomhusfärg

Kulörtips: Måla en vägg i vardagsrummet i en annan kulör

Vill du måla en vägg i en annan kulör? Hitta kulörinspiration till bostaden här.
colourcom_int16_livingroom_green

Inomhuskulörer

Moderna och populära kulörer

Med ”Moderna kulörer” från vår nya inomhusfärgkarta ger vi vår syn på 20 helt unika kulörer för hemmet.

Hitta närmaste Flügger färg

map