Målade golv i hemmet

Fundera noga igenom om du vill måla ditt trägolv. Bli inspirerad och läs mer om fördelar och nackdelar med att måla sitt trägolv.

Ska du måla ditt trägolv

Målade golv kan ge ett vackert resultat och nytt liv till ditt trägolv. Är golvet väldigt slitet kan det också fungera som en nödlösning till en större slipning med efterföljande behandling.

Målade golv ger inredningen ro eftersom grunden är enhetlig. Samtidigt verkar rummen större eftersom den vita ytan ”knuffar” väggarna utåt och gör så att  dagsljuset sprider sig mer, vilket får rummet att verka större och ljusare.

Inspiration

Ska du måla ditt trägolv?

Om du målar ditt trägolv är det inte alls säkert att du kan få tillbaka det råa trägolvet även om du slipar ned det helt. Ofta är det exempelvis färg på sidorna på brädorna, som kan vara svår att få bort.

Om du t.ex. har ett mycket gammalt trägolv med stora sprickor mellan brädorna kan färgen rinna ned i mellanrummet och binda ihop brädorna. Om trägolvet därefter utsätts för temperatur- och fuktväxlingar börjar det röra sig och du riskerar att den svagaste brädan ger med sig och golvet därmed inte längre ligger rätt.

Fördelar och nackdelar

Det finns både fördelar och nackdelar med att måla sitt trägolv. Här får du tre av varje:

Fördelar:

  • Du kan ge ett gammalt och slitet trägolv med hål ett helt nytt liv genom att måla det. Dessutom framstår golvet ofta som jämnare.
  • Du kan skapa mer ljus i rummet genom att välja en vit eller grå kulör till golvet, medan en mörkare kulör som svart istället binder ihop rummet
  • Golvet ska inte slipas ned så långt

Nackdelar:

  • Golvfärg som Fluganyl tar flera dygn innan det är genomhärdat
  • Om du först har målat ditt trägolv är det svårt att återgå till det råa trägolvet
  • Kan bara rengöras med rengöringsverktyg som inte repar golvet

Gör det själv

Har du bestämt dig till att måla ditt trägolv. Läs vår guide till hur du målar trägolv.

Flera artiklar

malede_gulve_03

Steg för steg-guide

Måla trägolv med diffusionsöppen golvfärg

Få bra tips på hur du bäst målar ditt trägolv.

Tips och tricks

Mellanfärg

Det kan vara en bra idé att måla med en mellanfärg innan du målar med den mörka färgen. Mellanfärgen gör att den mörka färgen täcker bättre. Rådfråga oss i butiken 
hvid_01

Inomhuskulörer

Vitt är mer än bara vitt

Få koll på de olika nyanserna av vitt och vad de fungerar bäst till.
cc_int16_wall_04

Inomhuskulörer

120 helt nya kulörer för hemmet

Med 120 nya inomhuskulörer kan det vara svårt att välja. Skaffa dig en överblick över de olika kulörkategorierna med våra nya inomhusfärgkartor här.
green_Nature_promo

Inomhuskulörer

Gör ditt hem till en naturlig oas

Kulörsammansättningar är ofta svåra och därför slutar det ofta med vitt på väggen. Läs hur du kan skapa ett färgrikt hem inspirerat av naturen.

Tips och tricks

Pigment

När du målar med mörka färger är det viktigt att alla pigment hamnar i samma riktning. När du är klar med en vägg tar du din roller och rollar väggen i samma riktning (uppifrån och ned, inte tvärtom). De mörka pigmenten är tydligare än de ljusa, och på det sättet får du en enhetlig yta utan ”märken” 
Eilersen_promo

Inomhuskulörer

Eilersens färgpalett

Vi har återigen samarbetat med möbeldesignmärket Eilersen och skapat tre nya fantastiska kulörer till Eilersens färgpalett.

Hitta närmaste Flügger färg

map