Välj miljömärkt färg

När du väljer produkter som är miljömärkta med Svanen och/eller EU-blomman kan du vara säker på att de uppfyller stränga miljö- och kemikaliekrav. Läs om alla fördelar med miljömärkt färg här.

När du påbörjar ett måleriprojekt i hemmet använder du ofta stora mängder färg, spackelmassa m.m., dvs. produkter med kemikalier som inte alltid är varken miljövänliga eller bra för hälsan. 

Varför ska du välja färg som är märkt med Svanen eller EU-blomman?

Enligt Kriteriechef Lisbeth Engel Hansen från Miljømærkning Danmark kan det vara en bra idé att hålla utkik efter miljömärkningen Svanen och EU-blomman nästa gång du köper färg:

Även om det handlar om produkter som nästan är osynliga för oss kan det vara en bra idé att välja med omtanke. Produkterna kan nämligen påverka inomhusklimatet under lång tid efter användning”, säger Lisbeth Engel Hansen.

Begränsning av skadliga ämnen

Svanenmärkets och EU-blommans fokus är att begränsa innehållet av miljö- och hälsoskadliga kemikalier.

Färg innehåller kemikalier, som inte alltid är miljö- och hälsovänliga – varken för miljön, för de som arbetar med den eller för den familj som ska bo i bostaden sedan”, berättar Lisbeth Engel Hansen.

När det gäller inomhusfärg har vi särskilt fokus på att begränsa innehållet av miljö- och hälsoskadliga ämnen som lösningsmedel, tungmetaller och mjukgörare. Det finns dessutom krav på färgens kvalitet”, förklarar hon.

Tre bra anledningar

Här är Lisbeths Engel Hansens tre bra anledningar till att välja färg som är märkt med Svanen eller EU-blomman:

  1. Färgen innehåller inga tungmetaller eller mjukgörare, som kan skada fortplantningsförmågan
  2. Färgen uppfyller de stränga kraven på lösningsmedel, som terpentin
  3. Miljömärkningarnas kvalitetskrav säkerställer att färgen räcker länge och täcker bra. Om det handlar om utomhusfärg ställs dessutom höga krav på motståndskraft.

Du kan läsa mer om Svanen och EU-blomman här.

Hitta miljömärkt färg hos Flügger färg

Hos Flügger hittar du många produkter, t.ex. Flutex 7S väggfärg, som är miljömärkta. Fråga oss gärna om råd.

Fakta om miljömärkning

1

Fakta om miljömärkning i Sverige - 1

Svanen och EU-blomman är Sveriges officiella miljömärkningar. De gör det enkelt för dig att välja de produkter och tjänster som är bäst för miljön.
2

Fakta om miljömärkning i Sverige - 2

Svanenmärkningen har kriterier för inomhusfärg och andra kriterier för kemiska byggprodukter som utomhusfärg, lim, fogmassa, spackelmassa, färg och lack för industriell användning.
3

Fakta om miljömärkning i Sverige - 3

EU-blommans kriterier omfattar färg för inomhus- och utomhusbruk. Man kan inte märka fogmassa och spackelmassa med EU-blomman.

Tips och tricks

Mörka matta kulörer

Mörka färger blir djupare på matta ytor. I rum med mycket ”trafik” kan du snabbt få blanka områden på väggen om du valt en matt kulör i en mörk nyans. För att kringgå det problemet kan du välja en kulör med lite högre glans, alltså något blankare, för de mest trafikerade områdena, t.ex. en korridor eller entré

Tips och tricks

Vått i vått

Måla alltid en vägg i taget så att du hela tiden rollar ett fält delvis över det förra fältet medan färgen är våt – det kallas att måla vått i vått. På det sättet undviker du att det bildas skarvar i det färdiga resultatet.
boligstil_Indfarvet

Inomhuskulörer

6 råd om färgsättning

Vill du ha mer färg i ditt hem men har svårt att hitta en färgsättning som passar dig? Läs våra 6 råd om färgsättning, som guidar dig mot en färgrikare bostad.
Graa_samlet

Grå kulörer

Vi har samlat fem förslag på snygga grå kulörer till ditt rum.
Gron_samlet

Kulörinspiration

Gröna kulörer

De flesta gröna kulörer passar fint till både mörka och ljusa träslag samt metaller som koppar, mässing och stål. 
PaintWetInWet2

Videoguide

Så målar du väggar och tak

Når du måla väggar och tak i ett rum är det viktigt att du har koll på måleritekniken och processen för att få ett snyggt och enhetligt resultat. Här får du bra målartips.
colourcom_int16_livingroom_green

Inomhuskulörer

Moderna och populära kulörer

Med ”Moderna kulörer” från vår nya inomhusfärgkarta ger vi vår syn på 20 helt unika kulörer för hemmet.

Hitta närmaste Flügger färg

map