Vitt är mer än bara vitt

Se alla de vita nyanserna och lär dig hur du väljer den rätta vita nyansen till ditt hem. 

Olika vita färger och vad de kan

Är du som de flesta svenskar som har vita väggar i ditt hem. Men vilken vit? Det är faktiskt stor skillnad på de vita nyanserna och på hur de påverkar vår inredning. 

RAL 9010 

Det här är industrins version av vit. Om man köper sprutlackerade golvpaneler eller någon annan inredningsdel i vitt, till exempel skåpluckor, så är chansen stor att man får RAL 9010. Om man målar väggen med råvit intill en panel i RAL 9010, så blir man antagligen inte särskilt nöjd med resultatet – råvit får nämligen RAL 9010 att se sliten och gulnad ut. RAL 9010 innehåller små mängder av pigmenten umbra och oxidgul. Tonen är ljus och varm med en tydlig dragning åt gyllene. Kom ihåg att förklara för kunden att RAL 9010 är en specifik vit nyans, precis som råvit och kalkvit.

Kulöravvikelser är nästan omöjliga att undvika. Om man byter från blank till matt färg och tittar efter noga kan man troligen se en liten skillnad i nyansen, även om båda heter till exempel RAL 9010. Om man sedan kombinerar denna ”samling” av RAL 9010 med en sprutlackerad panel kommer den kulören troligen att avvika i en tredje riktning, såvida inte den vita nyansen kommer från samma tillverkare. Gör nödvändigheten till en dygd och arbeta medvetet med kontraster.

Råvit 

Den här nyansen ger ett tidsenligt och helt rent intryck. Råvit passar tillsammans med de flesta andra kulörer eftersom den är neutral. Dessutom är det en av de ljusaste nyanser vi kan åstadkomma. Var försiktig med att använda den på stora, solbelysta väggytor eftersom effekten där kan bli nästan skärande vit. Råvit är en vit bas med ett stänk av umbra. Umbra tillför värme på ett neutralt sätt.

Modevit

Modevit ger ett mjukt ljus i rummet. Det mjuka intrycket kommer av att nyansen är relativt mörk jämfört med andra vita nyanser. Det innebär också att modevit täcker väldigt bra och därför är lätt att arbeta med. Förutom umbra innehåller modevit även ett stänk av oxidgul, vilket ger en svagt gyllene ljus.

Kalkvit 

Om man är ute efter en antik känsla så är kalkvit helt rätt nyans. Den är som ett ark papper som har gulnat av solen och tidens gång. Var försiktig med artificiellt ljus på kalkvita ytor, eftersom det i vissa fall kan uppstå en grönaktig reflex. Kalkvit innehåller umbra, oxidgul och ett litet stänk av ren gul. Den ger ett ägguleliknande, krämigt intryck. I vått tillstånd liknar färgen en frestande äggtoddy. Precis som modevit täcker kalkvit mycket bra.

Gallerivit

Det här är tvillingen till råvit som har i stort sett samma egenskaper, så när som på en viktig bit: gallerivit är kall medan råvit är varm. .Det här är ett alternativ till de populära krämigt vita nyanserna: en kall och stram vit nyans.

På vårt färgkort "at Home" hittar du ett brett urval av vita kulörer. Det är viktigt att undersöka vilken vit nyans du har på t.ex. fönster, dörrar och paneler innan du målar väggarna vita, eftersom olika typer av vitt tillsammans ger ett rörigt intryck. 

hvid_01

Flera artiklar

cc_int16_wall_04

Inomhuskulörer

120 helt nya kulörer för hemmet

Med 120 nya inomhuskulörer kan det vara svårt att välja. Skaffa dig en överblick över de olika kulörkategorierna med våra nya inomhusfärgkartor här.

Tips och tricks

Kanterna

Använd en pensel längs kanterna och en liten roller efteråt, så nära kanten som möjligt, för att minska synliga penseldrag.

 

Eilersen_promo

Inomhuskulörer

Eilersens färgpalett

Vi har återigen samarbetat med möbeldesignmärket Eilersen och skapat tre nya fantastiska kulörer till Eilersens färgpalett.
boligstil_Indfarvet

Inomhuskulörer

6 råd om färgsättning

Vill du ha mer färg i ditt hem men har svårt att hitta en färgsättning som passar dig? Läs våra 6 råd om färgsättning, som guidar dig mot en färgrikare bostad.
WegnerKhaki2

Inomhuskulörer

Wegner originalkulörer

Wegner-originalkulörer till både möbler och väggar. Kulörerna är framtagna i samarbete med möbeltillverkaren Getama och Hans J. Wegners arkitektkontor.

Tips och tricks

Målarroller

Välj din målarroller utifrån det underlag som du ska måla på: ska du måla en vägg med struktur, t.ex. sågspånstapet, kan du välja en grövre roller som ger mer färg på väggen. Om du ska måla på slät filt eller väv väljer du en finare roller för att uppnå en slätare yta.
PaintWetInWet2

Videoguide

Så målar du väggar och tak

Når du måla väggar och tak i ett rum är det viktigt att du har koll på måleritekniken och processen för att få ett snyggt och enhetligt resultat. Här får du bra målartips.

Hitta närmaste Flügger färg

map