6 råd om färgsättning

Trött på vita väggar i hemmet? Kanske är det dags för mer färg? Vi har samlat 6 goda råd om färgsättning av din bostad.

Det finns inga fula färger, bara fula kombinationer av färger”. Så skrev designern Verner Panton om färgsammansättning. 

Panton var på alla sätt en varm förespråkare av att använda färger – så länge det fanns ett syfte med dem. Olika kulörer skapar olika stämning, vilket ställer stora krav på exempelvis färgsättningen av din bostad.

Vi har därför samlat 6 goda råd om färgsättning, som förhoppningsvis ger dig mod att ta det första steget mot ett mer färgstarkt och personligt hem. 

Så får du färgsättningen på plats:

  1. Fundera över vilka rum som ska hänga ihop i vardagen. Ska det öppna köket och vardagsrummets kulörer smälta samman?  Det skapar alltid en fin effekt att välja två kulörer, som samspelar och inte bara välja kulörer som var för sig passar bra i kök respektive vardagsrum. Med en bra matchning skapar du ett sammanhang i din bostad samtidigt som du avgränsar det enskilda rummet. Här hittar du mer inspiration.
  2. Hitta din bostads ”fixpunkter”. Fundera över vilka möbler, konst, inredning, mattor m.m. som du tycker extra mycket om och som du vill framhäva i hemmet. Exempelvis kan en grågrön väggkulör passa bra om du har något med gröna skiftningar – men tänk på att alltid bedöma vilken underton kulörerna har. En blå kulör kan har gröna undertoner och en grå kan vara blåaktig i sitt uttryck. 
  3. Se upp med skarpa färgkontraster. Funderar du på en markant kulör som svart till antingen möbler, trappsteg, dörr eller ledstång – prova då istället en grå nyans som inte skapar en lika markant kontrast. En mörkgrå nyans är en lika fin kontrast till det ljusa – men mycket behagligare för ögat. 
  4. Lek med kulörväljaren. Lär dig mer om vilka kulörer du tror skulle kunna fungera i ditt hem. Prova vår kulörväljare, där du kan färgsätta ett vardagsrum, ett badrum, en hall m.m. och hitta dina favoritkulörer.
  5. Köp en eller flera kulörprover i din närmaste Flügger färg-butik. Måla upp kulörprovet på alla aktuella ytor. Var särskilt uppmärksam på hur kulören beter sig både i dagsljus och i artificiellt ljus. 
  6. Prata med din Flügger färg-expert om glansnivåer och tvättbarhet – hitta den lösning som passar bäst till ditt temperament och den funktion som rummet har.

Förhoppningsvis har du nu fått lite mer mod att skapa en färgstarkare bostad. Saknar du den sista hjälpande handen för att färdigställa din färgpalett tittar du bara in i din närmaste Flügger färg-butik, där vår duktiga personal står redo.

Mer om Månadens fokus

cc_int16_wall_04

Inomhuskulörer

120 helt nya kulörer för hemmet

Med 120 nya inomhuskulörer kan det vara svårt att välja. Skaffa dig en överblick över de olika kulörkategorierna med våra nya inomhusfärgkartor här.
green_Nature_promo

Inomhuskulörer

Gör ditt hem till en naturlig oas

Kulörsammansättningar är ofta svåra och därför slutar det ofta med vitt på väggen. Läs hur du kan skapa ett färgrikt hem inspirerat av naturen.
Tjekliste_terrasse

Utomhusprojekt

Checklista träterrasser

Vi har gjort en checklista för dig som gärna vill måla din terrass eller dina trädgårdsmöbler.
Stue2_1farve

Inomhusfärg

Kulörtips: Måla en vägg i vardagsrummet i en annan kulör

Vill du måla en vägg i en annan kulör? Hitta kulörinspiration till bostaden här.
Eilersen_promo

Inomhuskulörer

Eilersens färgpalett

Vi har återigen samarbetat med möbeldesignmärket Eilersen och skapat tre nya fantastiska kulörer till Eilersens färgpalett.

Hitta närmaste Flügger färg

map