Renoveringen av Nikolaj Kunsthal

Se renoveringen i videoen och läs mer om den historiska byggnaden

Flügger farver - Når klassisk og moderne håndværk forenes

Nikolaj Kunsthal är en utställningslokal mitt i centrala Köpenhamn, i närheten av Magasin och Kongens Nytorv. 

Byggnaden har en lång historia som bl.a. kyrka, brandstation, bibliotek – och nu alltså konsthall. Det är med andra ord en av de mest historiska byggnaderna i hela Köpenhamn.

Men även historiska byggnader behöver en kärleksfull hand med jämna mellanrum och renoveringen av Nikolaj Kunshal har pågått sedan 2015.

Modern teknik, klassisk utseende

En av uppgifterna i samband med renoveringen var att måla de stora välvda kyrktaken och pelarna i utställningsrummet Nedre Galleri – och det har gjorts i samarbete med bl.a. Flügger. 

Taket och valven har tidigare kalkats men efter samråd mellan Nikolaj Kunsthal och en rad professionella målare beslutade man att det skulle bli för tidskrävande att kalka eftersom Nikolaj Kunsthal är beroende av alla besökare som årligen besöker konsthallen. 

Det var därför nödvändigt att hitta en ny och hållbar metod utan att kompromissa med platsens historia och arkitektur.

Efter en rad omfattande tester valde man att rengöra tak och pelare helt och använda en teknisk behandling, där man genom att sprutmåla valven i taket med Flügger Archaia kompositionsfärg fick en snygg kalkliknande effekt. 

Till de stora pelarna som i högre grad utsätts för slitage till följd av alla besökare och de skiftande utställningarna har man målat med Flutex 5 som ger pelarna en matt och slitstark yta i många år framöver. 

Både det välvda kyrktaket och pelarna är målade i en ”vit/bas 1”. 

Den moderna arbetsmetoden innebär att Nikolaj Kunsthal nu kan hälsa besökarna välkomna till de fantastiska miljöerna igen.

Flera artiklar

Tips & Tricks

Målarroller

Välj din målarroller utifrån det underlag som du ska måla på: ska du måla en vägg med struktur, t.ex. sågspånstapet, kan du välja en grövre roller som ger mer färg på väggen. Om du ska måla på slät filt eller väv väljer du en finare roller för att uppnå en slätare yta.

Tips & Tricks

Ljuset faller in

När du målar väggar börjar du där ljuset faller in och målar bort från ljuset
Blå kulörer

KULÖRINSPIRATION

Blå kulörer

Blå är en kunglig och dyrbar kulör – och en av de mest populära kulörerna i inredning. Se våra förslag på fem blå kulörer.
Gröna kulörer

KULÖRINSPIRATION

Gröna kulörer

De flesta gröna kulörer passar fint till både mörka och ljusa träslag samt metaller som koppar, mässing och stål.
Måla vått-i-vått

VIDEOGUIDE

Så målar du väggar och tak

Når du måla väggar och tak i ett rum är det viktigt att du har koll på måleritekniken och processen för att få ett snyggt och enhetligt resultat. Här får du bra målartips.
Vita kulörer

INOMHUSKULÖRER

Vita kulörer

Få koll på de olika nyanserna av vitt och vad de fungerar bäst till.
Eilersens färgpalett

INOMHUSKULÖRER

Eilersens färgpalett

Tre nya kulörer från Eilersen är äntligen här. Tillsammans med kulörerna från det första samarbetet utgör de Eilersen Colour Collection – en färgpalett med sex fantastiska kulörer som kan kombineras som man vill.