Därför ska du måla träet

Utomhusfärg ska förhindra fukt och svamp, men vet du egentligen varför det är nödvändigt att måla ditt trä? Läs här om varför trä bryts ned naturligt och hur utomhusfärg motarbetar denna process.

Skydda dina slitna snickerier mot fukt med utomhusfärg

Hvorfor_traevaerk
Snickerier med hög fuktighet gör det lättare för svamp att bryta ner träet. Använd därför utomhusfärg som skydd så att träet bl.a. skyddas mot fukt, svamp och solens UV-strålar.

Den biologiska nedbrytningen av trä är en naturlig process. Men när vi talar om trä som används utomhus för exempelvis hus, staket, möbler o.s.v. så är det också en process som vi ofta vill försöka stoppa genom att måla träet.

Men vad är det för några processer som gör att träet bryts ned? Här följer en kort förklaring om varför det är nödvändigt att måla träet. Det är viktigt att betona att det är stor skillnad på träslag och hur motståndskraftiga de är när det gäller klimat, svamp m.m. 

Fukt är ett ”no-go”

Vatten och fukt är en viktig faktor i den biologiska nedbrytningen av trä.

När fuktigheten i träet överstiger 20 % är risken större för att träet ska angripas av svamp.

Svamparna kommer

Det finns en lång rad tränedbrytande svampsporer som överförs med vinden. För att en tränedbrytande svampsporer ska kunna påbörja sin process krävs det några speciella förutsättningar hos omgivningarna. 

Till exempel har svampar mycket svårt att bryta ned trä vid lägre fukthalt i träet än 20 % och just därför är det viktigt att skydda sina snickerier mot fukt med antingen träolja eller utomhusfärg.

Dina snickerier är konstant utsatta

Några tror kanske att det är hösten och vintern som är värst för träet. Men de flesta tränedbrytande svampar växer faktiskt mycket långsammare när det blir kallt, och när vi närmar oss frysgrader går svampen ofta till vila. 

Däremot har svampen perfekta förutsättningar när vi har blöta somrar och temperaturen håller sig mellan 20 och 30 grader. Då bryter svampen ned träet snabbast.

Därför är utomhusfärgens viktigaste uppgift att skapa ogynnsamma förhållanden för svampen, vilket görs genom att skydda mot fukt och samtidigt skapa en giftig miljö för svampen. 

Är du osäker på vilken utomhusfärg eller olja du ska använda så titta in i din lokala Flügger färg-butik, där vi är redo att vägleda dig.

Tips och tricks

Utomhusfärg och solen

Måla efter att solen har skinit på träet och inte före solsken. Då har solen värmt upp träet ordentligt och torkat ur ytan, så att du undviker att måla på dagg och fukt.

Tips och tricks

Utomhusfärg och vädret

Färgen fungerar bäst i måttlig luftfuktighet och temperatur – en mulen, torr sommardag med cirka 60 % RF (relativ luftfuktighet) är bra.
WT2_red_girls

Wood Tex

Allt om Wood Tex

Här hittar du allt om Wood Tex. Produkter, inspiration och gör det själv-filmer.
Check_wood

Steg för steg-guide

Kontrollera dina snickerier utomhus

Sjekk selv om vinduer, dører, treterrasse, gjerde m.m. er slitt og trenger trebeskyttelse. Se hvordan i vår videoguide.
WoodLook

Videoguide

Så väljer du: Träolja, transparent eller heltäckande?

Ska du välja träolja, transparent eller heltäckande utomhusfärg? Se videon så får du veta mer om hur olika behandlingar ser ut på dina snickerier.
Patina_16_9

Få en vacker silvergrå patina på dina snickerier

Med nya 08 Wood Tex Patina kan du på knappt ett år ge exempelvis din träterrass den vackra silvergrå yta som man annars bara ser på dyrt ädelträ efter många års väntetid.
ColorCom_promo

Utomhuskulörer

Utomhuskulörer

Hitta rätt kulörer till ditt måleriprojekt utomhus.

Hitta närmaste Flügger färg

map