Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Så förvandlar du fult kakel

Kakel och klinker kan förlora sin glans och charm med tiden. Många kommer nog ihåg sjuttiotalskaklet, som inte direkt gjorde något positivt för rummet. Har du tåkiga, fyrkantiga kakelplattor som endast har ett praktiskt syfte hemma? Det finns några smarta sätt att fräscha upp och förnya kakel och klinker.

 

Fräscha till och slipp renovera

Istället för att riva ut och sätta upp nytt, går det att fräscha upp kakel. Att måla dina kakelplattor är ett prisvärt och effektivt sätt att ge dem nytt liv och skapa en helt ny estetik i rummet. På så sätt slipper du renovera. Här går vi igenom några vanliga frågor om hur man gör med gammalt fult kakel och klinker.

Vad ska jag börja med?

Om du vill återställa glansen på kaklet kan du använda ett kakelputsmedel som tar bort smuts och fläckar som har ackumulerats över tid. Efter putsning kan du följa upp med en kakelskyddsmedel för att bevara glansen och göra det lättare att rengöra kaklet i framtiden. Om ditt kakel har skador som hål eller sprickor, finns det några sätt att dölja dem. Du kan använda en spackelmassa för att fylla i hålen och jämna till ytan. När spacklet har torkat, kan du slipa ytan slät och sedan måla över området tills det matchar resten av kaklet.

Kan man kakla på gammalt kakel?

Det är möjligt att sätta nytt kakel ovanpå gammalt kakel om du vill ändra utseendet på ytan. Det är dock viktigt att rengöra den befintliga ytan och se till att den är i gott skick.

Vilken färg ska man använda för att måla kakel?

Färg för kakel och klinker bör vara av högsta kvalitet. Vill du ha en matt färg rekommenderar vi Dekso Ultramat 1

Måla klinker

Funderar du på att måla klinker på golvet, gör så här:

Så här målar du klinker:

  1. Rengör: Börja med att spraya Fluren 33 över hela området och låt det sitta en stund innan du skrubbar med en svamp. Skölj noggrant med vatten. Använd handskar och ögonskydd för att skydda dig själv.

  2. Slipa: Innan du applicerar färg, använd sandpapper (korn 120) för att lätt slipa ytan. Ta bort eventuellt slipdamm genom att dammsuga eller torka av.

  3. Primer: Applicera primer på ytan för att säkerställa att färgen fäster ordentligt. Använd en korthårig rulle för att applicera ett jämnt och tunt lager. Låt torka i 12 timmar.

  4. Målning: Applicera två lager Floor Paint PU med fyra timmars torktid mellan lagren. Använd en målarulle för att få en jämn finish.

Att ordna fult gammalt kakel och klinker behöver inte vara komplicerat eller dyrt. Målning är en prisvärd och effektiv metod som snabbt kan förvandla rummet. Följ anvisningarna och använd rätt produkter för att uppnå bästa resultat.

Vad kan man ha på kakel?

Om du inte gillar ditt kakel med synliga fogar, så kan du faktiskt spackla över plattorna och få en slät yta istället. Det kräver lite mer arbete än att bara måla över dem, men du kan få en imponerande yta. Varför inte spackla med en färgad spackelmassa som Kabric.

 

Hur spacklar man kakel?

Så här gör du:

  1. Börja med att spruta Fluren 33 över hela området och låt det sitta en stund innan du börjar skrubba med en svamp. Kom ihåg att skölja noggrant med vatten. Använd gärna handskar.

  2. Applicera spackelmassan med en bred spackelspade och hantera spacklet med två spadar. Applicera och jämna ut så att ytan blir helt slät - gärna ett lager på några millimeter.

  3. Efteråt måste spackelmassan torka i 20 timmar innan ytterligare behandling.

  4. När spackelmassan är torr kan du slipa den helt slät och jämn med sandpapper korn 120. Torka bort slipdamm. Vill du att ytan ska ha struktur och vara skiftande, vilket vanligtvis är syftet med färgad spackel från Kabric, så undvik att slipa ytan.

  5. Applicera ett lager primer för att se till att spackelmassan varken suger upp fukt eller färg om du vill måla ytan. Låt det torka i tre timmar.