Skydda dig mot damm på arbetsplatsen

Du kanske sällan tänker på det, men de små dammpartiklar du andas in på arbetet varje dag kan vara mycket skadliga för hälsan. Faktiskt så skadliga att dammet i längden kan kosta dig livet.

”Jaja, är det inte värre”, tänker du kanske. Men det är inte roligt när det varnas för damm på arbetsplatsen i nästan alla organisationer inom byggbranschen.

Som målare utsätts du ofta för damm vid slipning. Det är särskilt murverk, betong och trä som är de värsta bovarna, men även gamla väggskivor kan innehålla asbest.

Torra ögon, torr hals och andningssvårigheter är några av symptomen på alltför mycket damm i vardagen. I det långa loppet riskerar du att få astma och hösnuva samt mycket allvarliga sjukdomar som KOL och cancer.

Enkla åtgärder

Det finns många saker som du kan göra så att du inte får ned damm i lungorna.

Andningsskydd och ögonskydd är den enkla lösningen på problemet, och en som du säkert redan använder. Men vet du om partikelfiltret i ditt andningsskydd är av rätt kvalitet?

Partikelfilter delas in i tre klasser – P1, P2 och P3. Är ditt filter bara P1 skyddar det inte mot alla sorters damm och partiklar. Se därför till att ditt partikelfilter alltid är P2 eller P3.

Den effektiva lösningen.

En effektiv dammsugare är ett av de bästa vapnen mot damm i vardagen.

Precis som partikelfiltren så delas dammsugare in i olika klasser efter sugförmåga.

  • Dammklass L: Vanligt och ofarligt damm som husdamm och material som exempelvis jord. Dammsugarna är avsedda för vanlig rengöring i hushållet, på kontor, hotell m.m. Dammet är ofarligt och utgör ingen hälsorisk vid inandning. Ofta är dessa dammsugare inte klassificerade.
  • Dammklass M: Damm från spackelmassa, fyllnadsmassa och lack, gips, cement, betong, kakellim och färg som t.ex. latex- och oljefärg.
  • Dammklass H: Cancerframkallande damm, damm med cancer- och sjukdomsframkallande partiklar från exempelvis trä, mögelsporer, asbest, bly, mineralfibrer, bitumen och några sorters glasull.

Vi rekommenderar att du använder en dammsugare ur H-klassen av typen ”dust extractor”, särskilt på exempelvis byggarbetsplatser.

Denna sorts dammsugare är effektiv mot alla typer av cancerframkallande damm och partiklar och fungerar både till processugning, när du t.ex. slipar, och till vanlig rengöring.

Den kan med andra ord användas till i stort sett samtliga uppgifter där damm är en utmaning.

Se alla sorters dammsugare hos Flügger

din lokala Flügger-butik hittar du dammsugare i både L-, M- och H-klassen i vårt fasta sortiment från bl.a. Festool.

Rätt dammsugare till rätt arbetsuppgift kan vara nyckeln till en friskare arbetsmiljö i vardagen – och dina lungor kommer att tacka dig.

Damm på arbetsplatsen
En dammsugare i H-klassen är ett av de bästa skydden mot damm i lungorna på arbetsplatsen.

Flera artiklar

Tips & Tricks

Färgskillnaderna

Vill du gärna ha toner som skiftar elegant och harmoniskt från rum till rum, ska du se till att färgskillnaderna är tillräckligt markanta så att de faktiskt kan upplevas.

Tips & Tricks

Fukthalt i träet

Träet ska vara tillräckligt torrt, med en maximal fukthalt på 15 % – mät med en fuktmätare
green nature

INOMHUSKULÖRER

Gör ditt hem till en naturlig oas

Med den rätta kulörsammansättningen kan du bjuda in naturen och göra ditt hem till en grön fristad där du kan koppla av efter dagens stress.
Kulör Seacliff

INOMHUSFÄRG

Kulörtips: Måla en vägg i vardagsrummet i en annan kulör

Vill du måla en vägg i en annan kulör? Hitta kulörinspiration till bostaden här.
Little World balloon

TAPET

Kombinera tapet och kulörer i barnrummet

Här har vi samlat 4 olika förslag på hur tapet och kulörer kan komplettera varandra.
Moderna kulörer

INOMHUSKULÖRER

Moderna och populära kulörer

Med ”Moderna kulörer” från vår nya inomhusfärgkarta ger vi vår syn på 20 helt unika kulörer för hemmet.

UTOMHUSKULÖRER

En kärleksfull behandling för garaget

Huset och garaget måste inte ha samma kulör för att passa ihop.