Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Träolja, transparent lasyr eller heltäckande utomhusfärg?

Ska du välja träolja, transparent eller heltäckande utomhusfärg, olika produkter ger olika resultat på olika ytor. Vet du vilket resultat du vill ha? Se videon så får du veta mer om skillnaderna och se hur olika behandlingar ser ut på olika typer av snickerier.

Vilket resultat vill du ha?

  • Välj träolja när du vill bevara träets naturliga utseende och framhäva dess ådringar och vackra struktur. Träolja passar bra till träterrasser, trädgårdsmöbler och andra vågräta ytor.

  • Välj transparent lasyr om du vill att träet ska bevara sitt naturliga utseende men inte vill underhålla lika ofta som med olja. Denna typ av behandling passar bäst till lodräta ytor som träfasader och överhäng.

  • Välj heltäckande utomhusfärg om du vill ha en målad (täckande) yta som skyddar och är motståndskraftig mot väder och naturligt slitage i många år. Eller om du vill måla något i en bestämd kulör och inte vill kompromissa med hållbarheten. Vi har heltäckande utomhusfärg i både halvmatt och halvblank glans. Både vatten- och oljebaserade.
Se oljor, lasyrer och utomhusfärger här!

Vad ska jag måla med?

Rent övergripande finns det tre olika typer: Träolja, trälasyr och heltäckande utomhusfärg.

Träolja

Träolja kan användas på alla träytor (som inte är målade) och skyddar genom att tränga in i träet och fylla upp träets porer tills de är helt mättade. Fördelen med träolja är att du får ett naturligt utseende. Vi kan faktiskt och du kan faktiskt få träoljan tonad i många olika färger - till exempel mahogny, teak, grå eller till och med svart - för att bara nämna några få. Oavsett vilken färg du väljer kommer du kunna se träets ådring och därmed uppleva träets helt naturliga utseende. Nackdelen är att du behöver behandla området varje år / vartannat år.

 

Lasyr

Lasyr är en transparent, skyddande produkt där du tydligt kan se träets struktur och ådringar. Eftersom det är transparent påverkas den mer av solens UV-strålar och behöver därför underhållas oftare. Tycker du om ett transparent utseende där man kan se träet igenom färgen och samtidigt vill ha lite längre underhållsintervaller än med träolja, så ska du satsa på lasyr.

 

Heltäckande utomhusfärg

Heltäckande färg är så pass tjock att solens strålar har svårt att tränga igenom. Heltäckande målarfärg är extremt effektivt eftersom det både förhindrar sol och regn att tränga igenom. Det är den här typen av behandling som har den längsta hållbarheten. Vill du vill ha en matt täckande yta kan du prova Wood Tex 07. Det är en matt, fyllig och täckande färg som torkar snabbt och kan målas över redan efter 5 timmar. Färgen är diffusionsöppen. Förväntad hållbarhet är upp till hela 15 år och den kan brytas i alla kulörer.

Tips!

Kom ihåg att använd en primer innan du börjar behandla terassen, trappan, dina utemöbler eller annat utomhusträ. Med en grundfärg/primer förlänger du utomhusfärgens livslängd avsevärt. Primern är dessutom med till att hämma mögel- och svampväxt på den färdiga ytan. Använd Flügger Wood Tex 02 som primer för att förlänga ditt resultat.