Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
 • ...

Trappfärg

En trappa utsätts med tiden för en hel del slitage och kan därför behöva fräschas upp med ett nytt lager trappmålning. Med trappmålning har du också möjlighet att skapa din helt egen stil i hemmet med nya, vackra färger för trappan. Läs mer om golvfärg här.

5 produkter
Flügger Interior Stop Primer - Spärrgrund
Från 199 kr
Kulörprov - Fulltäckande
Från 99,95 kr
Matt
Blank
Glans
Visar 5 produkter av 5

Urval av golvfärg

När du väljer färg till trappan måste du ta hänsyn till att de olika delarna av trappan slits olika. Vill du måla räcken mm i samma kulör som trappstegen kan du med fördel använda samma färg på hela trappan. Då väljer du en golvfärg till alla delarna. Om du ska måla stegen i en kulör och övriga delar i en annan kulör väljer du golvfärg till trappstegen och kan använda en snickerifärg till ledstänger, räcken mm.< /p>

Det är en bra idé att måla stegen med golvfärg. Det ger en tålig yta som är motståndskraftig mot slitaget som uppstår från de många färderna upp och ner för trappan. För de mindre utsatta områdena på trappan som inte direkt slits på samma sätt kan du måla med en snickerfärg.

Du kan även välja att ha golvlack på dina trappsteg av trä. Då syns träets naturliga ådring och lyster.


Val av kulör och glans för golvfärg

Det finns många olika kulörer för inomhustrappor. Det viktigaste är därför att hitta en kulör som passar ditt hem och det uttryck du vill ha.

Du kan välja att blanda kulörer så att stegen får sin egen kulör, medan resten får en helt annan. Du kan även måla trappan helt traditionellt i en enhetlig kulör. Om du väljer att måla trappan i en vit kulör är det en bra idé att använda samma vita kulör som dina dörrar, paneler och karmar. Annars kommer skillnader i de vita nyanserna att synas.

Om du saknar inspiration för färgval till trapputseendet kan du alltid använda vårt färgkort eller online-färgväljare. Om du är osäker på färgen kan du börja med färgprover.

När det gäller glans, gäller regeln att ju högre glans du väljer, desto blankare blir ytan. När du målar med trappmålning finns det olika glansvarianter att välja mellan. Vi rekommenderar att du använder glans 25-60, så ytan blir lätt att rengöra.


Torktid för golvfärg

Det är viktigt att ta hänsyn till trappans torktid då golvfärgen måste få torka ordentligt och härda innan du går på den igen. Efter att du har målat det sista lagret golvfärg bör du därför vänta ett dygn innan du använder trappan igen. Golvfärgen är dock helt härdad först efter ca 4 veckor. Fram till dess kommer trappan att vara känslig för repor.


Hur man målar en trappa med golvfärg

Innan du börjar måla trappan gäller samma noggranna förarbeten som vid alla andra måleriarbeten.

 • Börja med en grundlig rengöring och rengör trappan med Målartvätt för att ta bort smuts och fett. Låt trappan torka helt innan du fortsätter med ditt arbete.
 • Viktigt att skydda ytorna runt trappan så att du undviker stänk från golvfärgen på ytor som inte ska målas. Täck därför både golvet under och ovanför trappan, och samma sak för väggar intill trappan. Detsamma gäller naturligtvis de delar av trappan som du inte vill måla.
 • Slipa ner för att säkerställa att primern kan fästa bra. Vill man ta bort befintlig färg eller lack helt krävs det lite extra sliparbete. När du har slipat trappan, rengör den för att få bort slipdammet.
 • Om trappan har små skador eller hål från spik eller annat, spackla dem med ett spackel. Låt det torka ordentligt och slipa efteråt. Du får därmed en helt jämn yta och ett mycket snyggt enhetligt slutresultat.
 • Om trappan har kvistar är det bra att använda en spärrgrund innan man målar själva trappan. En bra primer med spärrande egenskaper förhindrar genomslag från fläckar i det färdiga målade resultatet.
 • När du ska måla med golvfärg är det en bra idé att börja med att måla kanterna med en liten pensel. Till de större ytorna som till exempel stegen kan du med fördel använda en liten roller. Stryk vid behov efteråt med en större pensel för en helt jämn yta. Måla vått-i-vått så du undviker överlappningar. Det kommer att ge ett snyggare och mer enhetligt resultat.

Ett bra tips för ditt måleriarbete är att du kan börja med att måla vartannat steg så att du fortfarande kan gå i trappan medan ditt måleriarbete pågår. På så sätt säkerställer du att det inte uppkommer några märken på de nymålade ytorna medan de fortfarande härdar och du undviker repor.


Detta behöver du för att måla trappan

 • Täckmaterial
 • Målartvätt
 • Spackel
 • Sandpapper
 • Liten pensel
 • Liten roller
 • Snickerifärg, metallfärg eller golvfärg