Snabb leverans
Altid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Altid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
 • ...

Sockelfärg

Sockeln är en av de viktigaste utomhusdelarna i ditt hus, då den är en del av husets grund. Sockeln bör därför hållas i samma fina skick som allt annat på ditt hus. En bra färg till sockeln bidrar inte bara till en snygg helhetslook på ditt hus, utan säkerställer även en hälsosam bas som tål det omväxlande svenska vädret.
3 produkter
Kulörprov - Fulltäckande
Från 99,95 kr
Matt
Blank
Glans
Flügger Facade Resist - Fasadfärg
Från 269 kr
Matt
Blank
Glans
Flügger Facade Primer - Grundfärg
Från 169 kr
Visar 3 produkter av 3

Val av sockelfärg

Facade Resist är vanligtvis den bäst lämpade färgen att ha på en sockel. En diffusionsöppen sockelfärg skyddar mot fukt och leder samtidigt även bort fukten från sockeln. Fukten tätas alltså inte in. På så sätt får du en vattentålig sockelfärg och man slipper att färgen flagnar.

Facade Resist ger även ett antal skyddande egenskaper som säkerställer en lång livslängd. Facade Resist är både en smutsavvisande och robust färg. Samtidigt ger den även en extremt bra väderbeständig yta. Facade Resist lämpar sig för socklar av cementputs eller betong och har god täckförmåga

Val av kulör och glans för sockelfärg

Kulören på sockeln på ditt hus kan ha stor inverkan på husets övergripande utseende. Du måste därför fundera på om du vill ha en ljus eller mörk nyans. Var och en av dem gör något för husets utseende. En ljus kulör kan öppna upp mer av huset, medan en mörk kulör kommer att föra huset närmare marken. Vill du ha en neutral kulör på din hussockel kan du välja klassiska kulörer som grått och svart. Det är helt upp till dig vilken kulör som passar ditt hus bäst, men fundera på hur kulören kommer att harmonisera med resten av husets uttryck.

Facade Resist har en matt, fin, tålig yta

När är det bäst att måla med sockelfärg?

För bästa förutsättningar för det färdiga resultatet och hållbarheten på sockelmålningen måste sockeln vara helt torr när du målar den. Med en sockel som torr, hel och ren säkerställer du att sockelfärgen har optimala förutsättningar att fästa bra.

För en torr yta måste vädret alltså ha varit torrt i en vecka innan du lägger på sockelfärgen. Se därför till att vädret håller i sig efter att du målat. När du målar ska temperaturen även helst ligga mellan 10-20 grader

Hur man målar med sockelfärg

Innan du börjar måla sockeln är det viktigt att förbereda sig väl så att sockeln har de bästa förutsättningarna för en god vidhäftning av sockelfärgen. På så sätt säkerställer du ett vackert och hållbart resultat.

 • Skada på sockeln såsom som flagningar måste skrapas och sprickor måste repareras först. Du kan enkelt laga små sprickor eller andra små reparationer själv. Om det däremot är större sprickor eller lager av puts som lossnat kan det vara bra att låta en fackman reparera skadan.
 • När ytan är jämn igen efter eventuella reparationer måste sockeln rengöras noggrant. Se till att all smuts, mögel och alger tas bort så att ytan blir helt ren.
 • Det kan även vara fördelaktigt att slipa sockelytan om den är väldigt blank. En mattare och strävare yta säkerställer en god vidhäftning av sockelfärg. Om det finns lös färg på sockeln tas även den bort. Rengör sockeln igen efter slipning för att få bort damm och de sista färgresterna.
 • Det kan vara en bra idé att behandla sockeln med grundfärg innan sockelfärg appliceras för en säker, bättre vidhäftning och ett mer enhetligt resultat. En grundfärg är särskilt viktig om sockeln inte har målats tidigare.
 • Att måla med sockelfärg är ett enkelt målningsjobb när underarbetet ät klart. Vid målning med sockelfärg rekommenderas att sockeln målas i två lager. Använd en mindre pensel för att måla längs kanterna och en bred pensel eller roller för de större ytorna.

Detta behöver du för att måla med sockelfärg

 • Alg- och mögeltvätt
 • Spackel eller cement
 • Sandpapper
 • Grundfärg
 • Sockelfärg
 • Pensel
 • Roller
 • Täckmaterial