Spackel

Spackelmassa finns i många olika varianter, som var och en har utvecklats för användning på olika material och spackeluppgifter. Valet av spackelmassa beror därför på vilken typ av spackeluppgift du ska börja med.

Spackelmassa finns som färdigblandad i tuber eller i burkar, färdig att använda eller i pulverform, där du har möjlighet att själv blanda rätt mängd för uppgiften. Man kan även få spackel i olika kornsorter, så att man med ett lager grovspackel kan släta till ytor och med ett finare spackel kan man göra slutspackling som ger slätare ytor med snygg finish. Spackel kan alltså användas för en lång rad uppgifter.

Oavsett om du behöver täcka hål på väggen, reparera sprickor eller om du behöver spackla hela ytan, kan du enkelt hitta en spackelmassa som passar din uppgift.

27 produkter
Flügger Sandplast LSR - Rullspackel
Från 729 kr
Flügger Sandplast LGS - Rullspackel
Från 729 kr
Flügger Sandplast LH
Från 74,95 kr
Flügger Sandplast LH Extra
Från 559 kr
Flügger Sandplast LG
Från 289 kr
+ ev. lev. kostnader
Filler Pro LG
Från 589 kr
Flügger Sandplast LW - Våtrumsspackel
Från 89,95 kr
+ ev. lev. kostnader
Flügger Sandplast 696 Fog
Från 239 kr
Flügger Easy Filler - Lättviktsfiller
Från 59,46 kr
Ord. pris 84,95 kr
Scandia Stukaturgips
Från 74,95 kr
Flügger Snickerispackel
Från 84,95 kr
Dana Lim Universalspackel 631
Från 119 kr
+ ev. lev. kostnader
Bostik Plastiskt Trä
Från 79,95 kr
+ ev. lev. kostnader
Hagmans Stålplast Micro
Från 119 kr
Hagmans Stålplast Flexibel
Från 119 kr
Repafiller Utomhus - Cementspackel
Från 109 kr
+ ev. lev. kostnader
Bostik Filler 3060 repair
Från 229 kr
+ ev. lev. kostnader
DETALE KC 14 - Färgat spackel inkl. Topplack
Från 1 199 kr
DETALE KABRIC - Spackelfärg
Från 749 kr
Visar 20 produkter av 27

Vad är spackelmassa?

Spackelmassa är ett bindemedel och fyllnadsmedel som är speciellt utvecklat för att fylla hål, reparera sprickor eller andra skador samt för att jämna ut väggar, tak och andra ytor.

Spackelmassa finns i många olika typer, som alla har sina speciella egenskaper. Vissa spackel är ett bra allroundspackel för renovering eller reparationer, medan andra är speciellt utvecklade med ett speciellt syfte.

Val av spackelmassa

Valet av spackel beror på vilken typ av spackelarbete du ska utföra. Det blir skillnad på om du bara ska spackla i fläckar, spackla i hål efter mindre skador eller om du ska spackla hela stora ytor.

Valet beror på vilken typ av material man ska spackla på. Samtidigt är det även viktigt att ta hänsyn till om man ska spackla inomhus eller utomhus. Ett cementbaserat spackel är idealiskt för utomhusbruk på mineraliska ytor.

Vad används spackelmassa till?

Spackelmassa kan användas för en lång rad uppgifter vid renovering eller bara små fyllnadsjobb, som hål efter spik och skruvar på väggar, när du ska renovera ditt hem. Du kan även använda spackel till många olika typer av material som gips, betong, lättbetong och trä.

Spackelmassa kan användas för punktspackling eller bredspackling av ytor, så att väggar eller tak framstår som fina och släta utan ojämnheter, innan ytorna vidarebehandlas med färg, tapeter, väv eller filt. Spackelmassa kan alltså användas till både större och mindre spackeljobb, men är det mycket små reparationsjobb eller fyllningar kan du använda en filler istället.

Spackelmassa kan bland annat användas till:

  • Reparation av hål, sprickor eller andra mindre skador
  • Skarvar mellan gipsskivor
  • Spackling av ojämnheter
  • Finspackling
  • Slutspackling
  • Reparationer i våtrum
  • Rekonstruktion av skadat trä

Vilken korntyp ska du välja på spackelmassan?

Vissa typer av spackel finns som grov- eller mediumkorniga samt andra mer speciella varianter. Det är bland annat när man ska använda sandspackel som man kan välja mellan olika korntyper.

När du ska välja mellan grov eller medium eller en helt annan variant beror ditt val på vilken spackelsuppgift du ska utföra. Den grova varianten används när ett tjockare lager ska spacklas, till exempel vid bredspackling av väggar och tak, spackling av stora hål, sprickor eller andra större skador. Mediumspackel används i samband med spackling av gipsskivor (ej vid fogspackling med pappersremsor) och som slutspackling för att skapa en jämn och slät yta.

Hur lång torktid har spackel?

Torktiden på spackel beror på vilken typ du använder, var du spacklar och i vilken tjocklek du spacklar.

Om du ska spackla skarvar av gipsskivor är torktiden en del längre, eftersom härdningen kan ta flera timmar och spacklet helst behöver torka över natten. För en korrekt indikation på torktiden på spackel rekommenderas därför att alltid läsa beskrivningen på produktdatabladet, så att du inte vidarebehandlar ytan innan spacklet är helt torrt.