Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
 • ...

Träolja

Slitage och väderförhållanden kommer så småningom att göra att trä tappar sin glöd. Träets ursprungliga färg, lyster och struktur kan dock lätt framhävas igen med träolja, Flügger Wood Tex Wood Oil. Oavsett om det är trädgårdsmöblerna eller terrassen så ger träolja träet bra vård och skydd så att dina snickerier och utomhusträ får en lång livslängd. Läs mer om utomhusträolja på här.
4 produkter
Flügger Wood Tex Impredur - Extra Vattenavvisande Träolja
Från 189 kr
Användbar efter 24 timmar
Flügger Wood Tex Wood Oil - Vattenbaserad träolja
Från 169 kr
Flügger Wood Oil Classic - Träolja
Från 199 kr
+ ev. lev. kostnader
Lasyr Kulörprov
Från 99,95 kr
Matt
Blank
Glans
Visar 4 produkter av 4

Vad är träolja?

Träolja, Wood Tex Wood Oil, vårdar träet och minskar risken för sprickbildning vid uttorkning och skyddar samtidigt mot röta och svamp. Genom näringen av träoljan får träet en förnyad lyster, så att träets naturliga struktur och ådring framhävs. Samtidigt görs ytan smuts- och vattenavvisande så att träet även blir lättare att underhålla och rengöra.

Detta är särskilt en fördel med trädetaljer utomhus som är mycket utsatt för vatten. Träoljan skyddar ytan så att smuts, vatten och bakterier inte kan tränga in i träet och orsaka skador.


Hur du testar om ditt trä behöver träolja

Du kan enkelt se om ditt trä behöver en ny behandling med träolja. Du kan till exempel testa det på en bräda genom att droppa några droppar vatten på ytan. Om vattnet lägger sig på ytan, som en liten bubbla, är brädan fortfarande väl mättad och skyddar mot vatteninträngning. Om vattnet däremot rinner ut på brädan eller sugs in är träet inte längre motståndskraftigt och bör behandlas med träolja.


Val av träolja

Träolja, Wood Tex Wood Oil finns i två varianter: en vatten och en lacknaftalöst (Classic). Båda innehåller de egenskaper som ger träet de bästa förutsättningarna för en lång livslängd. När du väljer träolja är det viktigt att ta hänsyn till vilken typ av trä du ska behandla. Om du till exempel behöver behandla möbler i teak kan du använda en Wood Oil Classic teak för att vårda dem. Den tränger in väl i den hårda ytan och ger den en fint gyllenbrun ton. Men samma sak för träoljorna är dess närande egenskaper som mättar träet och tar fram dess naturliga färg och glöd igen.

 • Vattenlöst träolja ger en vattenavvisande yta som bevarar träets glöd och säkerställer god hållbarhet. Samtidigt skyddas träet från solens starka UV-strålar.
 • Lacknaftalöst träolja förhindrar uttorkning och sprickbildning i träet och ger samtidigt träets yta ett gyllene utseende.

 • Val av kulör för träolja

  Valet av färg till träolja faller oftast på en klar, färglös träolja. Du kan dock också välja en vitpigmenterad träolja för ljusa träslag. Om du däremot önskar en färg, finns träolja också i många olika färger, så att du säkert kan behandla träet både inomhus och utomhus med den färg som passar din inredning och omgivning. Du kan hitta inspiration till färgvalet i vårt färgkort eller online färgväljare.

  Om du väljer en träolja med färgpigment kommer denna typ att ge extra skydd mot solens UV-strålar. En opigmenterad olja bryts ned snabbare av dessa.


  Hur man behandlar med träolja

  Med ett bra förarbete säkerställer du även ett optimalt skydd av träet och ger ytan ett jämnare och inte minst hållbart resultat.

  • Rengör alltid först med Trallrent så att missfärgningar, smuts och rester från gammal träolja tas bort. Vid hårdare träslag används Flügger Hardwood Cleaner med fördel i stället för Trallrent.
  • Använd en kvast eller borste för att fördela och skrubba träet väl. Du kan göra jobbet enklare genom att använda en terrassrengörare som kopplas på högtryckstvätten för ändamålet om det rör sig om stora ytor.
  • Skölj efteråt med vatten och upprepa rengöringen om det fortfarande finns missfärgningar eller beläggningar på ytan. Låt sedan ytan torka helt. Slipa ytan med sandpapper för att få bort eventuell fiberresning och damma sedan av.
  • Applicera oljan med en pensel eller roller beroende på ytans omfång.
  • Applicera olja i brädornas längdriktning. Du kan med fördel använda ett förlängningsskaft så att du kan göra långa drag om det är stora ytor som ska behandlas. Måla vått-i-vått.
  • Upprepa appliceringen tills träet är mättat och ser enhetligt ut. Överflödig olja på ytan torkas alltid av med en trasa efter ca. 20 minuter torktid. Olja får inte ligga kvar på ytan och torka.

  Detta behöver du använda för att behandla med träolja

  • Trallrent
  • Sandpapper
  • Pensel