Snabb leverans
Altid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Altid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Så väljer du: Träolja, trälasyr eller utomhusfärg?

Ska du fräscha upp dina utomhussnickerier men är osäker på om du ska använda träolja, genomskinlig trälasyr eller heltäckande utomhusfärg? När det gäller trä finns det sällan ett alternativ som är rätt eller fel utan mycket handlar om personligt smak och tycke. Men det finns några frågor du kan ställa dig själv som hjälper dig välja vad som passar dig och ditt träverk bäst.

Hur vill du att dina snickerier ska se ut?

Om du vill att träets naturliga look ska bevaras så ska du välja träolja. Träolja hjälper till att framhäva träets vackra struktur och ådringar och passar bra till träterrasser, trädgårdsmöbler och andra vågräta ytor.

Om du vill bevara träets naturliga utseende men ska måla på lodräta ytor som t.ex. träfasader och överhäng så ska du välja en transparent utomhusfärg. I regel har genomskinlig utomhusfärg längre hållbarhet än träolja.

Om du vill att träet ska få ett bra skydd och vara motståndskraftig mot väder och naturligt slitage så ska du välja en heltäckande utomhusfärg. På Flügger hittar du heltäckande utomhusfärg i både halvmatt och halvblank glans så du kommer garanterat hitta en finish som passar din smak.

Se vårt stora utbud av träoljor och utomhusfärg här

Vatten eller olja?

Heltäckande utomhusfärg kommer i två olika varianter: vattenbaserad eller oljebaserad. Vilken utomhusfärg som du bör välja beror helt på ditt måleriprojekt. Till exempel, om ytan tidigare har behandlats med oljebaserad utomhusfärg så kan du måla med vattenbaserad utomhusfärg, men om ytan tidigare har behandlats med vattenbaserad utomhusfärg kan du inte måla med oljebaserad utomhusfärg.

Är du osäker på vad dina snickerier har behandlats med tidigare kan du be om hjälp i din närmaste Flügger färg-butik.

Här kan du läsa mer om när du ska välja vattenbaserad och oljebaserad utomhusfärg.

 

Se videon för att veta mer om hur olika behandlingar ser ut på dina snickerier.