Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
 • ...

Takfärg

Taket är den mest sårbara delen av ditt hus. Det är nästan oundvikligt att tidens tand visar sig någon gång. Med kraftiga vindar, skyfall och hagel- och snöstormar är det viktigare än någonsin att du ger ditt tak bra alternativ för att klara dessa extrema väderförhållanden. Därtill kommer även alla naturliga utväxter som alger och mossa, som med tiden kan få taket att se mindre smickrande ut. Därför är det viktigt att måla taket, då det kan bilda ett skyddande lager mot dåliga väderförhållanden och påväxter samtidigt som du kan ge taket ett snyggt och nytt utseende. Läs mer om takmålning här.
3 produkter
Flügger Facade Primer - Grundfärg
Från 169 kr
Flügger Metal Pro Multiprimer - Metallgrundfärg
Från 239 kr
Flügger Metal Pro - Vattenbaserad Plåtfärg
Från 329 kr
+ ev. lev. kostnader
Matt
Blank
Glans
Visar 3 produkter av 3

Vad är takfärg?

Takfärg är en typ av färg speciellt utformad för användning på tak. Den är vanligtvis gjord av elastomer och akrylharts, vilket ger färgen god flexibilitet och starka vidhäftningsegenskaper. Detta gör den helt perfekt för användning på takmaterial.

Takfärg kan användas på exempelvis takpapp och plåttak och kan hjälpa till att skydda ditt tak från naturliga element, extrema väderförhållanden och kan även ge ditt hus ett fräscht utseende.

Beroende på vilken typ av takfärg du använder kan den hålla i allt från två till åtta år. Det är dock alltid bäst att kontrollera med tillverkaren innan du gör ett köp för att säkerställa att du får rätt produkt för dina behov.

Vi rekommenderar Flügger Facade & Bas, som har en extra lång hållbarhet på upp till 15 år, är robust, diffusionsöppen, väderbeständig samt mögelbeständig. Den finns även i en snygg svart kulör.

Hur man målar taket

När du ska måla ditt tak måste du se till att det inte har regnat på tre till fem dagar – och att det inte finns något löfte om regn de kommande dagarna. Om du målar ovanpå ett blött tak riskerar du att fukten blir kvar under färgen, vilket kan göra att den spricker senare.

Du bör även ta hänsyn till eventuella stormar eller starka vindar, eftersom dessa inte heller är idealiska väderförhållanden. Natt-temperaturen får inte heller vara för varm eller kall.

Försök så långt det är möjligt att applicera takfärgen medan temperaturen ligger någonstans mellan 10-25 °C. När du väl har vädret under kontroll är appliceringen av takfärg ett relativt enkelt projekt som du kan slutföra på en helg.

Följ vår steg-för-steg-guide nedan och uppnå en snygg finish som kan glädja dig och resten av hushållet i många år:

 • Innan du börjar måla ditt tak, rengör det noggrant. Taket kan rengöras med högtryckstvätt eller för hand. Om du använder en högtryckstvätt, se till att använda en lågtrycksinställning så att du inte skadar takmaterialet.
 • När taket är helt rent, reparera eventuella skadade områden. Takfärg täcker inte hål eller sprickor, så det är viktigt att reparera dessa innan målning.
 • Om det finns små hål och sprickor i taket som måste tätas kan du använda en tak- och reparationsmassa.
 • När taket är rent och reparerat kan du börja måla. Takfärg appliceras bäst med en roller avsedd för användning på tak. Även en roller med ett förlängningsskaft rekommenderas, så att du enkelt når toppen av taket.
 • Måla i långa, jämna drag från ena änden av taket till den andra. Se till att du överlappar varje slag med ca. hälften för att säkerställa full täckning.

Tillbehör till takfärg

 • Takfärg (vi rekommenderar Flügger Facade Tak & Sockel)
 • Grundfärg
 • Pensel
 • Roller
 • Högtryckstvätt