Snabb leverans
Altid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Altid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
 • ...

Bänkskiveolja

Bänkskiveolja kan fräscha upp även de sorgligaste och mest slitna bänkskivorna i trä i hemmet. Du får ett vackert och naturligt utseende med Bänkskiveolja. Med behandling med Bänkskiveolja blir ytan inte bara lätt att underhålla och rengöra, utan förlänger även bänkskivans livslängd.
1 artikel
Flügger Bordsolja
Från 299 kr
+ ev. lev. kostnader
Matt
Blank
Glans
Visar 1 produkter av 1

Vad är bänkskiveolja?

En bänkskiveolja mättar träet och ger det en avvisande yta, så att träet skyddas mot smuts och fett. Att ha trä som är väl mättat med bänkskiveolja förhindrar sprickor i träet och hindrar vatten från att tränga in i ytan och orsaka skador. Detta är särskilt bra när det kommer till köksbänken som är mycket utsatt för vatten och fett. Bänkskiveolja gör även bordsskivan lätt att underhålla och rengöra med sin smutsavvisande yta.

Val av bänkskiveolja

Med en bänkskiveolja utan färgpigment kommer träets naturliga lyster och struktur att framhävas. Denna typ av bänkskiveolja kan användas på alla typer av trä. Du kan även välja en bänkskiveolja med en kulör eftersom den även finns vit och mahognyfärgad.

Hur ofta ska du behandla med bänkskiveolja?

Om du skulle vara osäker på om din bordsskiva behöver oljebehandling kan du testa det väldigt enkelt. Allt du behöver göra är att droppa en liten droppe vatten på bordsskivan och se hur träet reagerar. Om vattendroppen ligger kvar på ytan är bordsskivan fortfarande mättad med olja och har fortfarande sin avvisande yta. Om vattendroppen däremot sugs in i träet är det ett tecken på att bordsskivan behöver en ny mättnad av olja för att den ska kunna bli tålig igen.

Hur man behandlar med bänkskiveolja

Innan du påbörjar behandlingen med bänkskiveolja är det viktigt att göra ett bra förarbete. Ett bra förarbete ger ett optimalt resultat av behandlingen och säkerställer samtidigt också ett snyggt slutresultat.

 • Om bordsskivan tidigare har behandlats med färg eller lack ska ytan först slipas ner till helt bart trä. Om bordsskivan tidigare har behandlats med olja rengör du före ny behandling genom att tvätta med Flügger Trärens.
 • Om det är nyslipat eller obehandlat trä som du ska behandla med bänkolja måste du rengöra det med Flügger Trärens och låta torka innan du behandlar med bänkskiveolja.
 • Applicera bänkskiveolja med en pensel i ett jämnt lager som täcker hela ytan. Om det finns torra områden på ytan behöver bordsskivan ytterligare ett lager bänkskiveolja.
 • Det är en bra idé att arbeta in oljan i träet med en luddfri trasa så att träet är helt mättat med oljan. Vi rekommenderar 2-3 behandlingar för bästa resultat.
 • Torka av ytan efteråt så att överflödig olja avlägsnas när den fortfarande är i vått tillstånd. Olja får aldrig ligga på ytan och torka för då blir den klibbig.
 • Obs! Trasor med bänkolja kan självantända, så de måste därför mättas med vatten eller brännas efter användning. Undvik kraftig vatten- & vätskepåverkan de första 4-7 dygnen. Det rekommenderas att provbehandling görs innan arbetet påbörjas och var medveten om att resultatet beror på träslaget och dess förmåga att absorbera bänkskiveoljan. Bänkskiveolja ska inte användas på golv.

Du behöver detta för att olja bänkar

 • Trärens
 • Sandpapper
 • Bänkskiveolja
 • Pensel
 • Luddfri trasa