Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Ta bort målarfärg

Alla vet hur det är, man har målat och ser att det kommit färgstänk lite överallt där man glömt att täcka. Eller där man trodde att färgen skulle kunna nå. Om färgen fortfarande är våt kan du ofta torka bort den med en varm och fuktig trasa. Torkad färg är däremot svårare att få bort men oroa dig inte - Flügger har lösningen!

Läs mer om Paint Remover

Bra att veta innan du börjar

Innan du börjar ta bort färg är det viktigt att veta om färgen är vattenbaserad eller oljebaserad. Tillvägagångssättet varierar eftersom oljebaserad färg är svårare att ta bort. Du kan faktiskt slösa otroligt mycket tid på att försöka ta bort färg med fel rengöringsmedel, så läs produktdeklarationen om du är osäker. Var uppmärksam på att högblanka färger som glans 30 är mer hållbara och tvättbara än färger med låg glans. Högre glans gör dock färgen svårare att ta bort - även vattenbaserade alternativ med hög glans. 

 

Vilka produkter kan ta bort färg?

  • Du kan ta bort vattenbaserad färg från de flesta ytor med hjälp av lack- och färgborttagningsmedel från Flügger. Den ska appliceras med en borste och därefter torkas av med en fuktig trasa.

  • Oljebaserad färg kan vara svårare att ta bort eftersom den torkar snabbare och tål mer. Du kan ta bort oljebaserad färg med luktfri terpentin från Flügger. Applicera med en tvättsvamp och gnugga bort färgen. Var försiktig med fingrarna och använd gärna handskar.

 

Färgstänk på golv och lister

Det bästa är naturligtvis att täcka ordentligt innan du målar. Har olyckan ändå varit framme kan det vara besvärligt att ta bort färg som torkat. Bäst chans att få bort färgen är alltså med en fuktig trasa medan den är våt. Har färgen börjat torka kan du applicera Flüggers lack och färgborttagningsmedel i ett tjockt lager med pensel och låta verka 1-2 timmar. Därefter kan färg- och lackskiktet tvättas av. Om färgskicktet är tjockt kan behandlingen behöva upprepas. Tvätta därefter av ytan med rengöringsmedel och allra sist med rent vatten. Med Paint Remover kan du ta bort fläckar på trä, metall och glas.

 

Torkad färg på kläder

  1. Skölj färgfläcken med varmt vatten. Gnid flytande tvättmedel och varmt vatten på fläcken.

  2. Applicera och gnugga sedan med hushållssprit (isopropylalkohol) vid behov. Om det är oljebaserad färg ska du applicera terpentin och inte hushållssprit.

  3. Lägg kläderna i blöt med vatten och flytande tvättmedel över natten om det behövs.

 

Vi som älskar färg och kulörer vet hur irriterande det är att få fläckar och stänk på kläder eller ytor. Hos oss hittar du färgborttagningsprodukter till det som du vill ta bort.
Var uppmärksam på att vi INTE rekommenderar Paint Remover för färgborttagning på PVC eller andra plastmaterial.

Lycka till med projektet!