Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Hur mycket färg går det åt för att måla ett hus?

Att ge ditt hus en fräsch färg på utsidan kan göra en stor skillnad när det gäller utseende och skydd. Men hur mycket färg behöver du egentligen för att måla husets fasad?

Mätning och Beräkning av Fasadens Yta

Först och främst måste du mäta fasadens totala yta. Detta innebär att du mäter längd och höjd på varje sida av ditt hus som ska målas och multiplicerar dessa mått för att få den totala ytan. Om ditt hus har olika våningsplan, se till att mäta och räkna ut ytan för varje våning separat.

Typiska Skandinaviska kulörer till fasader

När det gäller färgval för husfasader finns det en mängd möjligheter. Skandinaviska fasader är kända för sina neutrala och harmoniska kulörer. Det finns 20 populära Skandinaviska kulörer som ofta används till fasader. Bl.a. Skagengul, gyllen brun och ljus kiselgrå.

 

Köp ett kulörprov

Innan du bestämmer dig för en kulör är det alltid bra att prova det på fasaden. Du kan köpa ett kulörprov, måla en liten del av fasaden och se hur färgen ser ut i olika ljusförhållanden. Det hjälper dig att göra ett övervägt beslut innan du köper en större mängd färg.

Formel för att räkna ut färgmängden

Nu när du har mätt fasadens yta och valt din färg är det dags att räkna ut hur mycket färg du behöver. En enkel formel att använda är:

Färgmängd (i liter) = Total yta (i kvadratmeter) / Färgtäckning (i kvadratmeter per liter)

Färgtäckningen varierar beroende på färgtyp, så se till att läsa informationen på färgburken. Att måla husfasaden kan vara ett stort projekt, men med rätt beräkningar och förberedelser kan det vara ett tillfredsställande och givande arbete. Med den här formeln undviker du att köpa för mycket eller för lite färg.