Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Så här tar du hand om dina trädgårdsmöbler i trä

På soliga dagar med ljumma vindar är det härligt att sitta och betrakta världen i en trädgårdsmöbel. Men sprickor, missfärgningar, grått trä och fuktskador kan lätt störa sommarglädjen. Därför är det viktigt att du är steget före och tar hand om dina möbler innan förfallet sätter in.

Allt utomhusträ är sårbart för påverkan av väder och vind. Men visste du att dina trädgårdsmöbler i trä faktiskt är något mer utsatta än ditt övriga träverk?

Det beror på att trädgårdsmöbler har många vågräta ytor som regnvatten kan ligga kvar på – och det ökar risken för fuktskador, mögelsvamp, alger och röta. Om du inte vårdar träet och ger det regelbundet skydd bryts det snabbt ned.

Regn är dessutom inte dina trädgårdsmöblers enda fiende. För även solens UV-strålar påverkar träet och gör det torrt, matt och grått med tiden. Därför gynnas även dina möbler av att regelbundet få behandling med träolja som kan bevara deras glöd och fina utseende. Inga trämöbler håller för evigt, men med lite ihärdighet och omsorg i god tid kan du ha glädje av dina trämöbler under lång tid.

Och du behöver varken vara en perfekt gör-det-självare eller lägga särskilt många arbetstimmar för att hålla trädgårdsstolen eller bordet i toppskick. Här ger vi dig en snabbguide till hur du snabbt och enkelt kan underhålla dina trämöbler.

Börja med att rengöra och slipa

Du kan inte ge dina trädgårdsmöbler vare sig olja eller träskydd så länge de är täckta av smuts och skräp. Därför ska du börja med en grundlig rengöring där du kommer ända ner till botten.

1. Använd gärna en hård skurborste och rikligt med vatten. Om dina trädgårdsmöbler är väldigt smutsiga kan det vara bra att hälla lite trärengöring i vattnet. Om det finns lös färg på möblerna kan du med fördel använda en färgskrapa för att ta bort den.

2. När dina möbler är rengjorda måste de vara helt torra innan du går vidare till nästa steg. Ställ trädgårdsmöblerna under tak om väderprognosen utlovar regn.

3. Nästa steg är att slipa träet så att det är mottagligt för träskyddsbehandling. Du ska slipa i två omgångar – först med grovt sandpapper (korn 100–120) och därefter med fint sandpapper (korn 200–300). Slipa i träets längdriktning. Ytan ska vara plan och jämn för att slutresultatet ska bli optimalt.

4. Kom ihåg att torka eller borsta av möblerna grundligt efter slipningen så att slutresultatet inte förstörs av trädamm och andra rester.

Nu är du redo att applicera olja eller träskydd

När du är klar med sliparbetet kan du ta fram färghink och pensel. Välj gärna en dag när vädret är varmt och stabilt, men undvik direkt sol. Temperaturen ska helst vara mellan 10 och 25 grader.

1. Om dina trädgårdsmöbler redan är målade ska du börja med att ge dem ett skikt grundfärg som ska torka till nästa dag. Om dina möbler inte har målats tidigare kan du hoppa över detta steg.

2. Applicera träskyddet eller oljan med en pensel – använd t.ex. Flügger Wood Tex® träskydd eller olja. Måla med långa, jämna stråk och täck med minst två skikt så att träet blir mättat.

3. Låt färgen/oljan torka ett par dagar. Om det regnar ska möblerna torka på en torr och skyddad plats.

Hur ofta ska jag behandla mina trädgårdsmöbler?

Generellt sett är det en bra idé att olja dina trädgårdsmöbler i trä några gånger om året. Då undviker du att träet blir grått och tråkigt. Målade trädgårdsmöbler av trä mår dessutom bra av att målas en gång om året, men det är en bedömningsfråga – håll koll på om den gamla ytan börjar spricka eller visar andra tecken på slitage.

Om dina trädgårdsmöbler är tillverkade av teak behöver de inte behandlas lika ofta. Teakträ har ett naturligt innehåll av harts som gör det mer motståndskraftigt och hållbart än andra träslag. Därför behöver du bara ge teakträmöbler olja när de börjar bli grå.

Kom ihåg att du alltid är välkommen att titta in hos din närmaste Flügger färg-butik om du är osäker på vad dina trädgårdsmöbler behöver eller om du behöver andra goda råd.

Lycka till!