Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Kan man måla på plast?

Det korta svaret är ja. Det går att måla plast, även om det kan vara problematiskt.

Det kan finnas flera anledningar till att vilja måla om plastföremål. Försköna utseendet, öka hållbarheten eller få utlopp för kreativiteten. Att återanvända och förlänga livslängden är både en kostnadseffektiv och miljömässig lösning, men den här delen är svårare när det gäller plast och det finns en del nackdelar att överväga.

Ett av de största problemen är att det är svårt att få ett lyckat resultat, oavsett vilken primer du väljer. Målningen flagnar, det kan vara svårt att torka av och hålla ytan ren och fin, speciellt utomhus där plasten påverkas av väder och vind. Att måla plast kräver också noggrann förberedelse av ytan och kan vara tidskrävande.

 

Kom ihåg!

Dekorativa plastföremål inomhus kan med fördel målas.
Utomhusplast ex. vita bord och stolar i hårdplast bör inte målas.

Vilken färg ska jag använda?

Att måla plast kan vara ett utmärkt sätt att återuppliva gamla möbler och inredning på. Det är dock ett par saker du bör tänka på innan du börjar. Vilken typ av färg, vilken yta och framför allt vilka förhållanden den målade ytan kommer att utsättas för. Vattenbaserad färg är ett självklart val eftersom den både är lätt att arbeta med, göra rent efter samt påverkar dig och inomhusmiljön mycket mindre än oljebaserad färg.

Så här målar du plast inomhus:

 

Förbered:

  • Det viktigaste är att börja med en ren yta och att använda rätt typ av färg. Använd först en trasa och ett mildt rengöringsmedel som Fluren 37 för att torka av plasten.

  • Sandpappra därefter ytan lätt tills du har skapat lite motstånd i ytan - gärna med korn 120. På så sätt fäster den nya målarfärgen bättre. Kom ihåg att torka bort slipdamm innan du börjar måla.

  • Vi rekommenderar att du börjar med en primer, så att färgen fäster så bra som möjligt. Applicera med pensel eller roller och låt torka i 12 timmar. Vi rekommenderar Interior Fix Primer för plast.


Måla:

  • När ytan är rengjord och sandpapprad kan du måla. Applicera två jämna lager och låt torka i 6 timmar innan du applicerar det tredje. Använd pensel eller målarrulle. Med Interior High Finish 20 för trä, metall och plast får du en otroligt vacker yta med en emaljliknande kvalitet som tål normalt slitage och rengöring.

  • När färgen har torkat kan du eventuellt försegla den med en klar lack som Natural Wood för extra skydd.

  • Kom ihåg att låta färgen härda i 28 dagar innan du börjar använda föremålet till vardags. OBS! För att säkra det bästa inomhusklimatet bör du, trots att färgen är vattenbaserad, lufta ut när du målar.

Måla utomhusplastmöbler?

Plast generellt är svårt att måla på eftersom färgen har svårt att fästa på ytan. Det här är särskilt tydligt på utomhusplast som utsätts för vind och väder. Dessutom kan plasttypen också påverka hur färgen fäster. Vi rekommenderar INTE att du målar plastmöbler eller bruksföremål för användning utomhus.

 

Är laminat plast?

Inte helt och hållet. Laminatmaterial som laminatskåp och laminatgolv är inte tillverkade av plast, utan av pressat träfiber. Melamin finns dock ofta ovanpå de hartsimpregnerade träfibrerna. De pressas ihop och värms upp och blir själva laminatbasen. Sedan är själva ytan ett papper med ett mönster och en otroligt tålig hinna. När det gäller målning bör laminat ses som plast.

 

Flügger har allt du behöver till projektet

Ge dina plastytor ett lager färg från Flügger, vårt breda utbud ger dig oändliga möjligheter. Vi har allt du behöver för att lyckas med ditt målningsprojekt! Vi vet att valet av färg är avgörande och därför tillhandahåller vi ett brett utbud av färger, nyanser och alla tänkbara målartillbehör.

Betäll för minst 1000 kr:- och få gratis leverans. Vi packar din färg omgående (eftersom vi vet att det är tråkigt att vänta när man äntligen har bestämt sig för vilken färg och kulör man ska ha, och bara vill komma igång) så att du får din order inom några dagar.

Släpp loss kreativiteten och låt inspirationen flöda. Vi hjälper dig med allt du behöver. Välkommen in i din lokala Függer butik.