Snabb leverans
Altid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Altid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Så här väljer du rätt kulör för din träfasad

Letar du efter den perfekta kulören för ditt hus eller stuga? Här har vi sammanställt några bra tips som kan vara värda att tänka på innan du börjar.

I havet av färgkartor och säsongbaserade trender kan det vara svårt att hitta den perfekta färgkombinationen för just ditt hem.
Vi rekommenderar att du särskilt tänker på 2 saker, nämligen bostaden och dess omgivningar och hur vi människor upplever färger.

Byggnadsstil och omgivning

Själva bostaden och dess omgivning har mycket att göra med valet av färg på fasaden. Typen av arkitektur och era kan hjälpa till att styra färgvalet.

Med hänsyn till arkitekturen innebär till exempel att en funkisbostad med fina linjer ser bra ut i matt svart, vitt eller grått som U-738 Ebenholts.

Medan ett mer traditionellt hus får en mysigare look med till exempel beige nyanser som U-766 Sandstorm eller U-771 Grå lera. Kanske passar ditt hus bättre i U-744 Herrgårdsgul, U-530 Ljus Terrakotta eller U-779 Nattblå?

Tveka inte att fråga en anställd i din lokala Flügger-butik om hjälp med att hitta kulörer för panel, grund, entrédörr etc. för ett helhetsutseende.

När det gäller bostadens omgivningar kan det påverka vår upplevelse av kulörer i mycket stor utsträckning. Tänk särskilt på om du bor i ett område som är utsatt för påväxt från t.ex. skogar och/eller damm och föroreningar från trafikerade vägar.

Om så är fallet kanske du vill undvika de ljusaste kulörerna för det vackraste möjliga resultatet under en lång tid.

Ta gärna en runda runt huset och observera vilka element som inte ska bytas. Om bostaden till exempel ligger nära grannhuset kan det vara bra att ta hänsyn till deras kulörval för ett harmoniskt och fint resultat.

Upplevelsen av kulörer

Visste du att kulörer känns både ljusare och starkare på fasaden än i färgkartan? Det är faktiskt helt sant, tvärtemot vad många tror. Vi rekommenderar därför att du väljer en kulör som ser lite mörkare ut på färgprovet än den du vill att ditt hem ska ha.

Det kan även vara värt att undvika kulörer som ser väldigt starka ut på färgprovet och gå för en mer dämpad kulör. Detta beror på att kulörerna kommer upplevas starkare på väggen, så att till exempel en ljusgul kan bli knallgul, medan en brungul ton uppfattas som en mer avslappnad gul.

På Flügger rekommenderar vi alltid att måla stora uppstryksprover. Detta gäller både inomhus och på fasaden. Färger och hur vi uppfattar dem påverkas mycket av bland annat deras omgivning och ljus.

Var därför uppmärksam och observera hur kulören förändras under dygnets 24 timmar. Gillar du den lika mycket en grå regnig dag som en solig morgon? Då kan du mycket väl ha hittat rätt nyans för just din bostad.

Sist men inte minst är det lätt att stirra sig blind på det stora utbud av kulörer där ute. Inte minst har många svårt att föreställa sig hur det lilla färgprovet kommer att se ut på en hel husfasad. Om du stöter på ett hem med en kulör du gillar kanske du vill ta en bild för inspiration.

Notera även vilka kulörer som har använts på t.ex. fundament och de omgivningar där bostaden är belägen. Detta kan vara till stor hjälp när du själv står i din lokala färgaffär och valet väl ska göras.

Upptäck våra färgkartor för utomhusfärger här