Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
 • ...

Så rengör du din träaltan

Terrassen är trädgårdens bankande hjärta som utgör ramen kring vårens och sommarens härligaste stunder – men skräp, smuts och alger kan hota den glada stämningen innan den ens har börjat. Här kan du lära dig mer om hur du förbereder din träaltan för utomhussäsongen.

När solens strålar börjar bli varma och grillen så smått kan dras fram från sin vintervila har det återigen blivit säsong för långa, lata dagar på terrassen. Parasollen, solstolen och de mjuka trädgårdsdynorna kommer dock bara till sin rätt om trallbrädorna inte är täckta av alger och smuts. Men misströsta inte – med bra rengöring blir ditt trädäck nämligen så gott som nytt.

Dessutom förlänger du livslängden på din uteplats avsevärt om du ser till att den hålls ren och regelbundet ger den den kärlek den förtjänar. Tvätta din träaltan en gång om året och ge brädorna en ytbehandling vartannat år – då får du glädje av din härliga uteplats i många år framöver.

Här ger vi dig en enkel steg-för-steg-guide till hur du rengör din träaltan och förbereder den för våren.

Så rengör du din träaltan – steg för steg

 1. Börja med att ta bort ytlig smuts och skräp med en spackelspade och tvätta av träet med rent vatten. Använd gärna en grov skurborste eller en borste med vattenanslutning och skrubba brädorna ordentligt tills all lös beläggning har avlägsnats. Om rengöringen får träet att resa sig på enstaka ställen kan du slipa lite med sandpapper.
 2. Applicera ett lämpligt rengöringsmedel. Blanda enligt produktens anvisningar och applicera med lågtrycksspruta, pensel eller borste – undvik dock applicering på solvarma ytor. Efter 5–20 minuter bearbetar du träbrädorna med en borste så att smutsen löses upp helt. Skölj sedan med rent vatten tills alla rester av rengöringsmedlet har avlägsnats.
 3. Applicera därefter ett lämpligt bekämpningsmedel med pensel eller borste tills träet är ordentligt fuktigt. Låt algborttagningsmedlet verka i 2–4 dagar och kom ihåg att alltid följa anvisningarna på produkten.
 4. Avlägsna resterna av algborttagningsmedlet med en styv borste och tvätta noggrant med rent vatten. Om underlaget tål det kan du ta bort resterna med en högtryckstvätt.
 5. Låt träet torka. Nu är trädäcket redo att behandlas med exempelvis träolja med färg.

Förebygg med ett konstruktivt träskydd

För att undvika fukt och algpåväxt på din träterrass kan du med fördel använda en konstruktiv träskyddsbehandling. Med konstruktivt träskydd skyddar du träet mot sol och fukt genom att till exempel leda bort vattnet från träet.

Se vårt utbud av träskydd

På det danska livsmedelsverket Miljö- och livsmedelsdepartementet ges följande råd avseende konstruktivt träskydd:

 • Vatten ska ledas bort från konstruktionen
 • Uppåtvända ytor ska vara vinklade
 • Alla kanter ska rundas av
 • Undvik vattenfällor i konstruktionen – dvs. ställen där vatten kan ansamlas
 • Fria ändytor ska täckas över och/eller förseglas
 • Rätsidan (kärnsidan) på brädor och plankor vänds uppåt/utåt
 • Undvik att spika eller dra skruvar eller bultar genom uppåtvända ytor
 • Undvik att krossa träet när det sätts ihop med spik, skruvar eller bultar.
 • Skarvar mellan element får inte samla smuts
 • Håll träet fritt från jord med hjälp av socklar
 • Skapa plats för luft och ventilation bakom alla beklädnader

Källa: Det danska livsmedelsverket Miljø- og Fødevareministeriet