Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Så målar du ditt utomhusträ

Du behöver inte anlita ett proffs när det är dags att måla dina träfasader utomhus. Tvärtom kan du enkelt göra uppgiften själv – så länge du bara gör några förberedelser innan du sätter igång. Vi guidar dig fram till ett väl utfört målningsarbete – steg för steg.

 

Du har konstaterat att dina utomhusträ behöver fräschas upp och har rengjort din träfasad, garage, staket eller takutsprång noggrant så att det är redo att målas – men vad är nästa steg?

Måste man ruinera sig på utrustning eller kanske till och med betala en professionell målare om man vill ha ett bra resultat? Nej, lyckligtvis inte. Du målar enkelt dina utomhusträ själv.

Nedan kan du se vår videoguide som ger dig all information du behöver för dina målningsprojekt utomhus. Kom ihåg att du alltid är välkommen att vända dig till din närmsta Flügger färg-butik om du är osäker på vad du ska använda eller hur du ska ta dig an uppgiften.

Så här målar du dina utomhusträ – steg för steg:

  1. Välj en målarpensel med samma bredd som de brädor du ska måla. Det ger ett jämnare och mer enhetligt resultat.
  2. Måla en bräda i taget, vilket även kallas att måla ”vått i vått”, så undviker du överlappningar och ser till att du får ett jämnt resultat.
  3. Fördela färgen jämnt – börja gärna uppifrån och arbeta dig nedåt.
  4. Kom ihåg att måla i samma riktning som brädorna – i detta fall med lodräta drag.
  5. Följ samma systematik från början till slut.

Ha i bakhuvudet att väder och årstid har stor betydelse för slutresultatet. Läs därför vår guide till när det är bäst att träskyddsbehandla dina utomhusträ.

Glöm inte rengöringen och grundmåla eventuellt ditt trä

Innan du målar dina utomhusträ måste du först komma ihåg att rengöra dem noggrant så att du får ett jämnt underlag. Genom att rengöra dina utomhusträ ser du både till att ditt slutresultat blir snyggare och att efterföljande behandlingar håller längre. Du hittar vår videoguide för rengöring av träfasader här.

För att se till att din fasad håller så länge som möjligt kan du börja med att måla din tidigare behandlade fasad med en ”Under Coat” -mellanfärg.

Dessutom bör du fundera på om du ska börja med en omgång grundfärg. Det ger extra skydd mot fukt och svamp samt god vidhäftning till den efterföljande behandlingen. Den är särskilt lämplig för ljusa träslag och tryck- och vakuumimpregnerat trä. Om snickerierna inte är särskilt slitna kan du välja bort grund- och mellanfärg och i stället välja en ”Top Coat”.

Se hela vårt utomhussortiment här.

Tänk på att du inte kan använda oljebaserat träskydd på träfasader som tidigare har behandlats med vattenbaserat träskydd. Däremot kan du måla med vattenbaserat träskydd även om ytan tidigare har behandlats med oljebaserat träskydd.