Snabb leverans
Altid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Altid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Rengör och grundmåla träfasaden: Så gör du

Det svenska klimatet kan ibland vara tufft. Därför är det viktigt att ta hand om sin obehandlade träfasad för att skydda den mot naturens påfrestningar. I den här guiden går vi igenom hur du ska gå tillväga när du ska måla din obehandlade träfasad för första gången.

 

 

Nybyggda snickerier av helt nytt trä är en härlig syn men de behöver omvårdnad om de ska hålla sig fina. Vissa träslag är visserligen så robusta att de kan vara utomhus i åratal utan att ta nämnvärd skada, men de allra flesta träfasader behöver en hjälpande hand för att stå emot väder, vind, sol och regn. Om du inte tar hand om träet blir det inte bara trist att titta på. Du riskerar också att det börjar ruttna och då måste bytas ut.

Därför är det viktigt att alltid se till att ge dina obehandlade utomhusfasader en noggrann behandling med träskydd som skyddar mot fukt, uttorkning, svamp och skadedjur. Det är en uppgift som du lätt kan klara själv, om du följer stegen i vår guide till hur du ska behandla dina nya träfasader.

Så gör du – steg för steg

  1. Borsta noggrant bort smuts och ojämnheter från ytan. Det är viktigt att träfasaden har en jämn och ren yta – annars uppnår du inte ett optimalt resultat med din träskyddsbehandling. Använd gärna en styv borste och varmt vatten för att skura rent träet. Om det har börjat växa alger på fasaden så desificera träet med algborttagningsmedel så avlägsnar du algerna och motverkar ny algpåväxt i framtiden.
  2. Kontrollera fuktigheten i träet. När du ska behandla dina obehandlade utomhusträ med ett lager träskydd är det viktigt att det är helt torrt. Fönster och dörrar får exempelvis inte ha en fuktighet på mer än 12 procent när du målar. För takutsprång, träfasader och liknande får fuktigheten inte överstiga 15 procent. Köp eller låna därför en fuktmätare som du kan mäta träets fuktighet med innan du sätter igång.
  3. Olja allt bart trä (inklusive ändträet) med en grundolja. Grundolja är en tunnflytande olja som tränger in i träet och motverkar påväxt. Låt grundoljan torka innan du går vidare till grundfärgen. Det tar vanligtvis en dag innan oljan är helt torr.
  4. Grundmåla träet med en lämplig grundfärg. Grundfärg skyddar fasaden mot fukt och gör att täckfärgen får bättre fäste. Skaka gärna träskyddsmedlet innan du börjar stryka på det. Låt grundfärgen torka ordentligt innan du går vidare till nästa steg.
  5. Måla träfasaden två gånger med en täckfärg. Låt första strykningen med täckfärg torka innan du påför det andra lagret. Två lager ger ett snyggare slutresultat och optimalt skydd och hållbarhet.

Användbara tips

Alla klarar av att behandla sin obehandlade träfasader på egen hand, men det finns saker som är bra att ha koll på innan man börjar måla för att ha bästa förutsättningar för ett snyggt resultat. Visste du till exempel att det har betydelse när du målar din träfasad? Och att det är viktigt att du kollar väderprognosen innan du sätter igång?

Därför har vi på Flügger samlat en handfull tips och goda råd som är användbara när du ska behandla din träfasad. Se bland annat vår korta video som steg för steg visar hur du målar din träfasad på bästa sätt

Har du frågor om ditt målningsprojekt? Följ Wood Tex-guiden och hitta rätt behandling för din utomhusfasad – eller titta in i din närmaste Flügger färg-butik som gärna hjälper dig med tips och råd.

Lycka till!