Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
 • ...

Så reparerar och målar du fönster utomhus

Vilket skick dina fönster är i gör stor skillnad för helhetsintrycket. Välvårdade och nymålade fönster kan ge ditt hus ett lyft och fräscha upp fasaden utan att du faktiskt behöver måla om hela huset. Här hittar du en steg-för-steg guide om hur du reparerar och målar fönster utomhus.

Du har konstaterat att ditt hus fönster behöver fräschas upp. Kanske behöver de repareras här och där för att återgå till sitt ursprungliga skick, eller så behöver de ett nytt lager färg för att återfå sin glans.

Att måla fönster är lite mer pilligt än att måla fasaden, men så värt det. Lyckligtvis kan du själv reparera och måla fönster utomhus när träet börjar se slitet ut. Nedan kan du se en videoguide och läsa steg-för-steg instruktioner om hur du bäst går till väga.

Behöver du mer rådgivning? Du är alltid välkommen att vända dig till  din närmsta Flügger färg-butik om du är osäker på vad du ska använda eller hur du ska ta dig an uppgiften.

Så här reparerar och målar du fönster – steg för steg:

 1. Börja med att skrapa bort lös färg med hjälp av en färgskrapa till trä. Slipa sedan med slippapper för att avlägsna lösa träfiber så att den efterföljande behandlingen fäster optimalt. Borsta bort damm och rester.
 2. Tvätta träet med ett rengöringsmedel för träverk, t.ex. Facade Clean. Slipa försiktigt med en slipsvamp och torka av med rent vatten efteråt. Det är viktigt att du rengör fönstren grundligt innan du börjar punktreparera. Rengöringen har stor betydelse för slutresultatet. Här hittar du en detaljerad guide till hur du bäst rengör dina utomhussnickerier.
 3. Om det finns utsatta områden som inte ska målas, t.ex. murverk eller annat trä, så täck över dessa med täckplast eller maskeringstejp.
 4. Ta pensel och grunda de rena skickerierna med Wood Tex 01 grundolja. Tänk på att torka av oljan med en trasa om det är målat trä eller lister. Låt oljan torka – följ rekommendationerna på förpackningen.
 5. När grundoljan har torkat helt, grundmåla snickerierna med Wood Tex 02 utegrund.
 6. Måla fönstren med t.ex. Flügger fönsterfärg första omgången. Ett lager färg gör att eventuella hål och skador i träet framträder tydligare.
 7. Spackla små sprickor och hål med Easy Filler eller fönsterkitt. Om det saknas en kvist så ska det kittas med linoljekitt.
 8. När eventuella skador i träet är reparerat och har fått torka i enlighet med instruktionerna på förpackningen, är det dags att måla ett andra och tredje lager färg för ett jämnt och täckande resultat.

BRA ATT VETA INNAN DU BÖRJAR

 • Använd en fuktmätare för att ta reda på om träet är torrt nog för att målas. Det får vara högst 15% fukt i träet.
 • När du målar med penseln använd långa, jämna drag tills färgen täcker ordentligt.
 • De större områden på snickerierna ska målas två gånger. Så undviker du skillnader i glans och får ett snyggt resultat.
 • Titta noga efter stänk på oönskade ställen efter du har målat och ta bort dem med en trasa.

Målartejp eller inte?

När fönsterkarmarna ska målas väljer en del att täcka rutorna med målartejp. Det är dock inte alltid den bästa lösningen, eftersom du riskerar att dra bort den nya torkade målarfärgen när du tar bort tejpen. Är det någonting du vill undvika så kan du strunta i tejpen och istället måla med en spröjspensel som är anpassad för just precisionsarbete på fönster. Du kan eventuellt använda en bredspackel för att skärma av framför dina gummilister och rutor så förhindrar du stänk.

Om du ändå väljer att täcka rutorna med målartejp så ska du välja en maskeringstejp med UV-filter. Den kan sitta upp till två veckor utomhus utan att bränna fast av solen. Kom dock ihåg att ta bort tejpen när du har målat den sista omgången och innan färgen har torkat.

Lycka till med arbetet!