Renovera ditt kök: Så målar du dina köksluckor

Ett nytt kök behöver inte innebära ett jättestort byggprojekt och tusentals kronor – lite ny färg kan göra stor skillnad. Här hittar du mer inspiration.

Är du trött på ditt kök ‒ samtidigt som en stor renovering inte är helt nödvändig?

Många av oss har tagit över kök i samband med t.ex. en flytt, som vi kanske inte är helt nöjda med. Köket som sådant saknar inget men det kanske inte riktigt passar till den stil som vi vill ha i resten av lägenheten.

I det här fallet kan målning av köksluckorna vara ett bra sätt för att förlänga kökets livslängd. 

Här följer ett exempel på hur du kan ge ett kök ett fräscht och nytt utseende med nya kulörer utan att köpa nya luckor eller göra andra större investeringar. 

Ett nytt kulörval till bakväggen, renovering av befintliga köksluckor, nytt golv, nya handtag och ett par andra små detaljer har gjort hela skillnaden.

Före och efter

Måla dina köksluckor – steg för steg

  1. Rengör alla ytor grundligt, tvätta med rent varmt vatten och torka av med en mikrofiberduk Tips: Slipa de våta luckorna med en våt slipsvamp. Så får du en grundligare rengöring, mattare ytor och undviker damm
  2. Slipa luckorna med sandpapper tills ytan är matt så att färgen fäster (om du har slipat med en slipsvamp så hoppar du över detta steg)
  3. Om du inte ska fylla igen frästa spår torkar du av luckan med en fuktig trasa och låter det torka 
Nu är du redo att börja måla 
  1. Måla luckorna med en Fix Primer eller High Finish 5, som gör att färgen fäster bättre
  2. Måla luckorna i den kulör du har valt – vi har använt Grå modernism nr 32 från Flüggers stilhistoriska färgkarta. Färg er Interior High Finish 50.
  3. Vi har målat väggarna med Flutex 10 med kulören Vineyard nr 61, även den från den stilhistoriska färgkartan

Med nya kulörer, renovering av luckorna, nya handtag och nytt golv ser köket helt annorlunda och mer modernt ut.

Detta använde vi:

Flera artiklar

Färgat spackel

Kreativ effektfärg och färgat spackel - DETALE CPH

DETALES produkter inspirerar till en kreativ och lekfull process och ger dig möjlighet att sätta din egen personliga touch på ditt hem.

Inspiration och kulörer till köket

Våra tre kulörer ”English Mist”, ”Embassy Grey” och ”Grå modernism no. 32” är perfekta kulörer till ett kök som ska ha plats för både snygg interiör, arbetsglädje och lugn.
Fiona heritage

TAPET

Fiona heritage – klassiska tapeter från Fionas egna arkiv

Fiona heritage är de mest tongivande och vackra klassiska tapeterna ur våra arkiv. De är alla inspirerade av olika konsthistoriska epoker – från rokoko till art nouveau.
Nordic Compositions

TAPET

Nordic Compositions

I Nordic Compositions hittar du botaniska tapeter och industriella tapeter. De är detaljrika och de är enkla. De är mjuka och de är råa. De är ljusa och de är mörka.
Skapa harmoni mellan väggar och snickerier i ditt hem

INOMHUSKULÖRER

Skapa harmoni mellan väggar och snickerier i ditt hem

Här presenterar vi tre exempel på hur du kan ge din bostad ett ansiktslyft. Vi fokuserar framför allt på samspelet mellan väggar och snickerier och på vilka uttryck de tre olika lösningarna för med sig.

INOMHUSKULÖRER

Badrumsinspiration – före och efter

Om ditt badrum behöver en uppfräschning och det inte riktigt finns tid och pengar till en ordentlig renovering kommer du långt med färg.