Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
 • ...

Kom igång med målning av dörrar

Gamla, trötta och slitna dörrar är verkligen ingen vacker syn. Bara av denna anledning kan det vara otroligt frestande att byta ut den gamla dörren mot en ny.

Men tänk två gånger innan du bestämmer dig för att investera i en helt ny dörr.

För det första är dörrar naturligtvis, beroende på vilken typ av dörr det gäller, inte helt billiga. För det andra kan en droppe färg göra underverk för en dörrs estetiska uttryck.

Om du väljer att måla dina dörrar och dörrkarmar, använd lite kvalitetsfärg som passar specifikt för uppgiften. Dörrar bör ha en robust och slitstark yta eftersom de används dagligen och är därför särskilt utsatta för alla typer av slitage.

Hos Flügger kan du välja mellan våra tre trä- och metallfärger, Interior High Finish, Interior Strong Finish och Interior Easy Finish, som alla finns i olika glansgrader.

High Finish och Easy Finish är akrylemaljer, medan Strong Finish är en PU-förstärkt emalj (polyuretan).

 

Ge dörren nytt liv med din favoritkulör

I princip finns det inga begränsningar för vilken färg du kan måla din dörr i. Många väljer den klassiska vita dörren, medan andra hellre vill prova på en svart nyans.

Om du har en mer färgstark inställning till dina dörrar kanske du vill prova på en röd, gul eller grön färg. Om du vill att ditt hem ska sticka ut i mängden kan dörrarna vara ett bra sätt att skapa lite blickfång.

Alternativt kan du måla dörrarna för att matcha resten av interiören. Med ett enfärgat utseende kan du enkelt visa ett stilmedvetet utseende.

Om du å andra sidan föredrar ett experimentellt spel med vällustiga kontraster, kanske du vill måla dörrarna i en nyans och välja en diametral kontrast till panelerna, dörrkarmarna eller fönstren.

Så målar du dina dörrar

Om du planerar att måla dina dörrar, bör du läsa vidare här. Istället för att köpa en ny dörr och ersätta den med den gamla kan du bara ge en välbehövlig ytbehandling.

Nedan följer en snabbguide om hur du målar dina dörrar och ger dem nytt liv:

 • Täck golvet med täckpapp.
 • Montera av gångjärn och dörrhandtag.
 • Rengör dörren med Fluren 37 Grundrengöring och slipa därefter dörren så den kan suga åt sig färgen ordentligt.
 • Ta bort slipdamm - dammsug eventuellt ytan, om det finns mycket damm och smuts.
 • Använd Interior High Gloss Finish Målarrulle för att måla dörrarna - både grundfärgen och slutprodukten.
 • Måla dörren med en passande grundfärg - eventuellt Flügger Interior Fix Primer, som är en akrylfärg som tillsäkrar optimal vidhäftning.
 • Måla kanterna och sidan av dörren.
 • Låt grundfärgen torka - därefter ska du slipa till dörren och kanterna.
 • Ta bort slipdammet efter slipningen
 • Nu är du färdig att måla dörrarna med en passande färg - eventuellt en av Interior Finish-färgerna.

 

Ska man använda pensel eller roller för målning av dörrar?

Vi rekommenderar att du använder en 10 cm korthårig färgrulle, till exempel Interior High Gloss Finish Målarrulle, för att måla dörrar, dörrkarmar och dörrpaneler. Samtidigt bör du inte spara på färg utan ta alltid upp tillräckligt med färg på färgrullen. Så länge färgen flyter bra ihop på dörren. Då uppnår du den mest enhetliga ytan och du kan därmed undvika ränder på dörren. Du kan ev. använda en ovalpensel på kanterna på dörren eller dörrkarmen.

 

Vi önskar dig all framgång i ditt projekt.