Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Välj miljömärkt färg

När du börjar måla hemma använder du ofta större mängder färg, spackel mm. Produkter som ibland innehåller kemikalier som varken miljövänliga eller hälsosamma.

Genom att välja produkter märkta med Svanen och/eller EU Ecolabel, kan du vara säker på att de uppfyller stränga miljö- och kemikaliekrav. Läs mer om fördelarna med miljömärkt målarfärg här.

Många av våra Wood Tex produkter är svanenmärkta.

Varför välja färg märkt med Svanen eller EU Ecolabel?

Enligt Kriteriechef Lisbeth Engel Hansen från Miljømærkning Danmark kan det vara en bra idé att hålla utkik efter miljömärkningen Svanen och EU-blomman nästa gång du köper färg:

Även om det handlar om produkter som nästan är osynliga för oss kan det vara en bra idé att välja med omtanke. Produkterna kan nämligen påverka inomhusklimatet under lång tid efter användning”, säger Lisbeth Engel Hansen.

 

Begränsa skadliga ämnen

Svanenmärkets och EU-blommans fokus är att begränsa innehållet av miljö- och hälsoskadliga kemikalier.

Färg innehåller kemikalier, som inte alltid är miljö- och hälsovänliga – varken för miljön, för de som arbetar med den eller för den familj som ska bo i bostaden sedan”, berättar Lisbeth Engel Hansen.

När det gäller inomhusfärg har vi särskilt fokus på att begränsa innehållet av miljö- och hälsoskadliga ämnen som lösningsmedel, tungmetaller och mjukgörare. Det finns dessutom krav på färgens kvalitet”, förklarar hon.

 

Tre bra anledningar

Här är Lisbeths Engel Hansens tre bra anledningar till att välja färg som är märkt med Svanen eller EU-blomman:

  1. Färgen innehåller inga tungmetaller eller mjukgörare, som kan skada fortplantningsförmågan
  2. Färgen uppfyller de stränga kraven på lösningsmedel, som terpentin
  3. Miljömärkningarnas kvalitetskrav säkerställer att färgen räcker länge och täcker bra. Om det handlar om utomhusfärg ställs dessutom höga krav på motståndskraft.

Du kan läsa mer om Svanen och EU-blomman här.

 

Flügger och miljön

Flügger har ägnat många år åt att utveckla produkter som är skonsamma för både människor och miljö. Det är faktiskt flera årtionden sedan vi aktivt valde att ersätta olje- och lösningsmedelsbaserade målarfärger med vattenbaserade alternativ.

Redan på 1970-talet etablerade Flügger en produktionsanläggning som uteslutande tillverkar miljövänlig, vattenbaserad färg. Idag utgör vattenbaserade produkter hela 99% av försäljningen, inklusive färg, träskyddsmedel, spackel och andra produkter för inomhus- och utomhusbruk. Mer än 80% av dessa är dessutom certifierade med antingen Svanenmärket och/eller EU Ecolabel (tidigare EU-blomman).

Vår strävan mot en mer hållbar och miljövänlig framtid fortsätter obevekligt, med en stark tro på att små förändringar kan göra en stor skillnad för vår planet.

Läs mer om Flügger och miljön: