Spara 25 % på ALLT från Flügger
Erbjudandet gäller tom.
9 mars i butik
10 mars online
Spara 25 % på ALLT från Flügger
Erbjudandet gäller tom.
9 mars i butik
10 mars online
  • ...

Så mycket färg behövs till ett rum

Det är skönt att måla och fräscha upp ett rum, men en av de vanligaste frågorna som snabbt uppstår är: "Hur mycket färg behövs egentligen?" Rätt mängd färg är avgörande för att undvika onödigt spill och extra kostnader. Låt oss räkna ut hur mycket färg som behövs för ett rum.

Hur räknar man ut hur mycket färg det går åt?

En enkel tumregel är att måla två lager färg på väggarna. Det första lagret fungerar som en grund och det andra lagret ger den önskade kulören och täckningen. För att räkna ut mängden färg, börja med att mäta rummets längd och höjd, och multiplicera för att få den totala ytan som ska målas. Dra sedan av ytan av fönster och dörrar, eftersom de inte ska målas.

Så här räknar du

Först och främst ska du börja med att mäta ytan som ska målas, mät bredden och höjden. Multiplicera sedan bredden med höjden för att beräkna den totala ytan i kvadratmeter.

Tumregeln är att en liter färg täcker ungefär 10 kvadratmeter med ett enda lager färg. För två lager - dela den totala målningsytan i kvadratmeter med 10 för att få den mängd färg i liter som behövs.

Matematiskt kan det formuleras som: Mängd färg (i liter) = (Total målningsyta - Yta av fönster och dörrar) / 10


Exempel: Du ska måla ett rum som är 4 x 3 meter och 2 meter högt, dvs. 

(4 + 4 + 3 + 3) x 2 = 28 kvm

Färgmängd (i liter) = Total yta (i kvadratmeter) / Färgtäckning (i kvadratmeter per liter)