Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Är det svårt att måla taket?

Taket är det som binder ihop rummet. Ett klassiskt vitt tak kan hjälpa till att göra rummet ljusare, medan ett tak som målats i någon färg kan skapa personlighet och karaktär i hemmet.

Frågan är vad som krävs för att måla taket och om det är svårt? Nej, det är inte svårt att måla taket. Du behöver bara förbereda dig ordentligt och ha ordning på utrustningen. Läs mer om hur du gör det nedan.

Kan man att måla taket med väggfärg?

Det korta svaret är: Ja, det går bra, men du kan inte använda takfärg på väggen. Det beror på att väggfärg är framtaget för att klara av vardags slitage och är därför mer tålig. Takfärg behöver inte samma robusta yta.

Takets utseende blir bäst om det är helt matt, som med Flutex 2S eller ultramatta Dekso 1, som är en allroundfärg för både väggar och tak. Ska du måla badrummet eller köket rekommenderar vi däremot halvblanka Dekso H2O för bästa skyddet mot fukt och smuts.

Vanligtvis är matt färg att föredra eftersom du slipper att ljuset reflekterar och bländar på soliga dagar. Rum med få fönster och lite ljus kan däremot upplevas som ljusare med blank färg där mörka hörn målas ljusa och reflekterar ljuset. Med andra ord går det bra att måla väggen och taket med samma ultramatta färg.

Så målar du taket:

  • Börja alltid med att täcka hela rummet ordentligt, inklusive väggarna om de inte ska målas.

  • Rengör med grundrengöring, trasa eller svamp om det är smutsigt eller fläckigt.

  • Överväg om taket ska ha primer. Om taket redan är målat behöver du bara rengöra det.

  • När taket är torrt bör du se efter om det finns hål eller sprickor som ska spacklas och slipas ner med sandpapper. Torka bort slipdammet innan du målar.

  • Nu kan du börja måla första lagret. Måla kanter och hörn med pensel och resten med en målarulle på 18-25 cm i ett jämnt lager, vått-i-vått. Använd en teleskopstång där du inte kna nå och dra med långa drag.

  • Du kan måla andra lagret efter cirka 4 timmar.

Du kan också se vår videoguide som visar hur du målar väggar och tak steg för steg.

Vad kostar det att måla taket?

Det beror på hur mycket du ska måla.

Vi rekommenderar alltid att du ger taket två lager färg för att det ska hålla så länge som möjligt. Ska du måla en vardagsrum på cirka 25-30 kvadratmeter behöver du ungefär 6-8 liter färg om du applicerar två lager, som rekommenderat.

10 liter Dekso 1 Ultramatt kostar ca. 1500 kr. Du kan spara ca. 500 kronor om du väljer 10 liter Flutex 2S reflexfri takfärg eller Perform 5 med mindre glans. Oavsett vilken färg du väljer har de alla fantastisk prestanda. Dekso 1 har dock bättre och längre hållbarhet, vilket rekommenderas.

Observera att priserna är vägledande och att det kan förekomma prisändringar.

 

 

Var försiktig med rygg och nacke

Vi är många som känner oss i problemet med att måla taket. Att stå och titta upp och därför få ont i nacke och axlar på grund av belastningen av att hålla målarverktygen ovanför huvudet. För att inte tala om alla gånger du måste upp och ner för stegen för att doppa rullen.

Du kan enkelt avlasta axlar och rygg genom att använda ett teleskopskaft. Den gör målararbetet betydligt enklare utan större ansträngning och obekväma arbetsställningar. Du monterar helt enkelt målarrullen och skaftet på teleskopstången. Därefter kan du stå på golvet eller på en stege och måla med minimal belastning. Vill du att det ska gå snabbare? Skaffa dig en sprutpistol - läs mer nedan.

Måla taket med sprutpistol

En sprutpistol eller en färgspruta gör målararbetet snabbare och kräver mindre jobb för att få ett jämnt och enhetligt resultat. Du sprayar helt enkelt ytan med vattenbaserad färg som Dekso 1, i en lång, jämn rörelse. Det kan vara nödvändigt att dra en roller över för bättre vidhäftning. Var uppmärksam på att färgsprutan frigör ett väldigt fint färgdamm. Det innebär att allting ska täckas bra och att du ska använda skyddsmask för att inte andas in färgdammet.

Det krävs ofta ett större målararbete, det vill säga en större yta som behöver målas, för att en målarspruta ska vara ekonomiskt försvarbar. Vill du ändå ha en till en mindre yta, kan du med fördel investera i en mindre och billigare variant.