Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Vilken färg ska du använda till möbler?

Har du gamla, blekta och slitna möbler hemma? Med rätt förberedelse och en klick färg kan du återuppliva dina gamla möbler. Kanske har du gjort fynd i en second hand-butik och hittat en pärla som behöver fräschas upp med lite färg. Det kan vara knepigt att veta vilken färg som passar bäst för möbler som utsätts för vardagsslitage. Här får du svaren och en guide till den bästa metoden.

Kan alla typer av möbler målas?

I grund och botten går det att måla alla möbler, men tillvägagångssättet varierar beroende på vilket material möbeln är tillverkad av eller tidigare har behandlats med. De vanligaste ytorna på möbler är laminat, trä och metall. För att uppnå ett bra slutresultat är det viktigt att se till att färgen fäster ordentligt på ytan. Dels ger det finast resultat och dels ger det mycket bättre hållbarhet. Målade möbler får en vacker och unik estetik, vilket kan förvandla en tråkig möbel till något extraordinärt. Det är ett enkelt sätt att ordna hemhemma och anpassa det man har, istället för att spendera och köpa nytt.

Du bör dock inte försöka dig på att måla alla slags möbler. De som redan är målade kan vara svåra att få fina igen om de repas eller skadas. Det är heller inte den bästa lösningen för möbler som utsätts för mycket slitage, som soffbord och matsalsstolar. Dessutom blir det sällan fint att måla på vissa material, som ex. läder och tyg.

Innan du börjar måla dina möbler, se till att du vet vilken typ av färg du ska använda. Välkommen ner i din närmaste Flügger butik, för att få hjälp av våra kunniga kollegor!

Vilken primer bör du använda för möbler?

När du målar trä- eller laminatmöbler är det viktigt att välja rätt primer. För träbaserade möbler bör du använda Stop Primer som bl.a. hjälper till att förhindra att kvistar tränger igenom färgen. När det kommer till laminatmöbler bör du istället använda Interior Fix Primer. Primern gör att färgen fäster optimal, även på de mest glatta ytor. Dessutom förhindrar den att färgen flagnar. Genom att använda rätt primer få dina möbler den bästa finish, som håller i många år framöver.

Vilken färg ska du använda för dina möbler?

När du väljer färg för dina möbler är det viktigt att ta hänsyn till glans, hållbarhet och rengöringsvänlighet. Om du letar efter en målarfärg som uppfyller alla dessa krav rekommenderar vi Flügger High Finish 20. Den här färgen ger en halvblank yta som är både slitstark och enkel att rengöra. Dessutom kan den blandas i ett brett utbud av vackra färger, så att du kan välja den perfekta nyansen för dina möbler. Eftersom det är en högkvalitetsfärg är den enkel att applicera - den sprider sig smidigt och jämnt för en snygg yta. Så om du letar efter den perfekta målarfärgen för ditt möbelprojekt, behöver du inte leta längre än Flügger High Finish 20.Så här målar du trä- och laminatmöbler

Innan du målar:

  • Innan du börjar grunda och måla är det viktigt att rengöra alla ytor på dina möbler noggrant. Detta hjälper grundfärgen och slutmålningen att fästa bättre på ytan. Ta en hink och blanda en del rengöringsmedel med tio delar vatten eller skaffa färdigblandad rengöringsspray som Fluren 37. Kom ihåg att använda handskar.

  • Skrubba möblerna med en svamp av viskos och torka därefter av med en våt trasa.

  • Efter rengöringen kan du eventuellt laga små hack i möblerna med en spackel, såsom Flüggers Easy Filler. Därefter bör du lätt slipa ytan med 120-kornigt sandpapper för att ge en fin finish. Detta säkerställer att grundfärgen och slutmålningen fäster optimalt på ytan.

  • När ytan har slipats lätt, se till att ta bort allt slipdamm. Detta kan göras med en dammsugare och en fuktig mikrofiberduk. Om dina möbler redan har blivit målade räcker den lätta slipningen. Du kan då gå direkt till slutbehandlingen.

När du målar:

  • High Finish 20 kan appliceras med en pensel eller en Microlon Quick målarrulle. Vi rekommenderar att du applicerar två lager färg för bästa täckning och hållbarhet. High Finish har en torktid på 8 timmar, så du måste vänta tills det första lagret har torkat helt innan du applicerar det andra.

  • När det andra lagret har torkat i minst 24 timmar kan du börja använda möblerna igen. Försök att undvika att placera tunga föremål på ytan de första veckorna. Målningen kommer inte att vara helt härdat förrän efter cirka 4 veckor, så det är bäst att undvika tung belastning den tiden. Lätt belastning är helt okej. Om du tar hand om dina målade möbler kommer de att hålla i många år framöver.Ge dina gamla möbler nytt liv med Flügger

Hos Flügger har vi allt du behöver för att komma igång med ditt nästa målningsprojekt, och vi gör det enkelt att få de produkter du behöver när du behöver dem. Oavsett om du letar efter färg, målartillbehör eller annan utrustning har vi det du behöver. Dessutom erbjuder vi snabb leverans, så du kan vara säker på att få dina produkter snabbt. Välkommen in i din närmaste Flügger-butik för hjälp, tips och goda råd!

Lycka till med projektet!