Snabb leverans
Altid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Altid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
 • ...

Måla trägolvet

Är ditt trägolv slitet och fullt av hack och spikhål? Att måla golvet vitt, grått eller svart med golvfärg, ger hela rummet en lyft. Läs här hur du målar behandlat respektive obehandlat trägolv.

Testa trägolvet innan du målar

Testa om färgen kan fästa ordentligt på golvet innan du börjar måla. Skrapa lätt på ytan med en matkniv eller ett mynt. Om lacken flagnar kommer golvfärgen förmodligen ha svårt att fästa. Då kan det bli nödvändigt att slipa ner hela golvet. Det samma gäller om du har ett oljebehandlat golv..  

Vi rekommenderar att du alltid rådgör med din lokala Flügger färg-butik innan du börjar måla golvet.

 

 

Så här målar du golvet

 

Gör så här om trägolvet redan är behandlat:

 1. Börja med att avfetta golvet med Fluren 37 grundrengöring utspädd med vatten och torka därefter av ordentligt med rent vatten.

 2. Ta bort eventuell lös färg från golvet.

 3. Slipa golvet matt med en vibrationslips eller slipkloss och sandpapper. Kom ihåg att dammsuga bort allt slipdamm noggrant.

 4. Applicera Interior Stop Primer på alla trägolvet 1-2 gånger för att uppnå en enhetlig yta.

 5. Spackla eventuella hål och sprickor med epoxyspackel men och undvik att spackla skarvar i golvet.
 6. Slipa de spacklade områdena och dammsug igen.

 7. Måla de spacklade områdena med PU-golvfärg med en pensel och låt det torka.

 8. Måla ytterligare ett lager PU-golvfärg och låt det torka enligt produktspecifikationerna. Vi rekommenderar PU-golvfärg som är en diffusionsöppen golvfärg, vilket innebär att eventuell fukt underifrån kan tränga ut. Därför passar den jättebra för golv i hem med t.ex. en källare.Gör så här om trägolvet är obehandlat:

 1. Börja med att avfetta golvet med Fluren 37 grundrengöring utspädd med vatten och torka därefter av ordentligt med rent vatten.
 2. Låt torka i minst ett dygn.

Gör så här om golvet nyss blivit lagt:

 1. Slipa golvet matt med en vibrationslips eller slipkloss och sandpapper. Kom ihåg att dammsuga bort allt slipdamm noggrant.

 2. Applicera Interior Stop Primer på alla trägolvet 1-2 gånger för att uppnå en enhetlig yta.

 3. Spackla eventuella hål och sprickor med epoxyspackel men undvik att spackla i skarvar i golvet.

 4. Om träet har slagit sig ska du slipa golvet lätt och dammsuga igen.

 5. Måla två gånger med PU-golvfärg och låt det torka enligt produktens anvisningar. Vi rekommenderar PU-golvfärg som är en diffusionsöppen golvfärg, vilket innebär att eventuell fukt underifrån kan tränga ut. Därför passar den jättebra för golv i hem med t.ex. en källare.

Tänk på att...!

Fundera noga över om du vill måla trägolvet och få inspiraration, tips och idéer och läs om fördelar och nackdelar med att måla trägolvet.

 

Vilken golvfärg ska jag välja?

Vi rekommenderar Polyuretangolvfärg. Den är diffusionsöppen och passar därför till golv som utsätts för fukt. Akrylat golvfärg kan användas på både trä- och betonggolv i hemmet, där du vill ha en halvblank yta.

 

Kan jag måla alla träslag med golvfärg?

Nej, alla träslag passar inte för att målas med golvfärg. Därför rekommenderar vi att du alltid vänder dig till din lokala Flügger färg-butik för at få kompetent vägledning och rätt lösning för just ditt golv.

 

Rengöring

Har du målat med Polyuretangolvfärg ska du rengöra det med ett milt rengöringsmedel blandat med vatten, t.ex. Fluren 32 universalrengöring. Tänk på att använda rengöringsverktyg som inte repar trägolvet.

 

Lycka till med målarprojektet!