Arkitektparet Barslunds bostad med nymålade golv

Ska du måla ditt trägolv

Målade golv kan ge ett vackert resultat och nytt liv till ditt trägolv. Är golvet väldigt slitet kan det också fungera som en nödlösning till en större slipning med efterföljande behandling.

Målade golv ger inredningen ro eftersom grunden är enhetlig. Samtidigt verkar rummen större eftersom den vita ytan ”knuffar” väggarna utåt och gör så att  dagsljuset sprider sig mer, vilket får rummet att verka större och ljusare.

Om du målar ditt trägolv är det inte alls säkert att du kan få tillbaka det råa trägolvet även om du slipar ned det helt. Ofta är det exempelvis färg på sidorna på brädorna, som kan vara svår att få bort.

Om du t.ex. har ett mycket gammalt trägolv med stora sprickor mellan brädorna kan färgen rinna ned i mellanrummet och binda ihop brädorna. Om trägolvet därefter utsätts för temperatur- och fuktväxlingar börjar det röra sig och du riskerar att den svagaste brädan ger med sig och golvet därmed inte längre ligger rätt.

Fördelar och nackdelar

Det finns både fördelar och nackdelar med att måla sitt trägolv. Här får du tre av varje:

Fördelar:

  • Du kan ge ett gammalt och slitet trägolv med hål ett helt nytt liv genom att måla det. Dessutom framstår golvet ofta som jämnare.
  • Du kan skapa mer ljus i rummet genom att välja en vit eller grå kulör till golvet, medan en mörkare kulör som svart istället binder ihop rummet
  • Golvet ska inte slipas ned så långt

Nackdelar:

  • Golvfärg som Polyuretangolvfärg tar flera dygn innan det är genomhärdat
  • Om du först har målat ditt trägolv är det svårt att återgå till det råa trägolvet
  • Kan bara rengöras med rengöringsverktyg som inte repar golvet

Gör det själv

Har du bestämt dig till att måla ditt trägolv. Läs vår guide till hur du målar trägolv.