Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Vacker silvergrå patina på terrassen

Patina ger trä en elegant och åldrad karaktär och är vanligt förekommande på exklusiva och gamla träslag, särskilt ädla träsorter som åldrat ädelträ. Traditionellt har det varit en långsam process att uppnå patina på en terrass, men det behöver det inte vara längre.

Med 08 Wood Tex Patina och Flüggers innovativa patinabehandling kan träet få den åldrade charmen utan att du behöver vänta i årtionden. Efter behandlingen tar det bara ungefär ett år för träet att utveckla den önskade patinan samtidigt som det skyddas mot fukt och röta.

Med andra ord kan du faktiskt ge din träterrass en vacker silvergrå patina på mindre än ett år!

Vad är patina?

Patina på trä innebär den naturliga förändringen och åldrandet av träets yta över tiden. Det uppstår genom utsättning för olika väderförhållanden, UV-strålning, luftfuktighet och andra miljöfaktorer. Patina ger träet en distinkt färg och textur som utvecklas med åren och ger en känsla av mognad och skönhet. När trä utsätts för solens UV-strålning bryts lignin, ett bindemedel i träet, ner. Det här resulterar i att träet successivt förlorar sin ursprungliga färg och antar en silvergrå nyans. Dessutom påverkar luftfuktighet och det omgivande klimatet hur patinan formas. Olika träslag reagerar på dessa faktorer på olika sätt, vilket skapar unika patinamönster och nyanser.

Patina anses ofta vara en eftertraktad egenskap, särskilt på ädelträ, eftersom den förmedlar en naturlig skönhet och visar på träets åldrande och liv. Många uppskattar den varma och karakteristiska patinan som gradvis bildas och ser den som en del av träets charm och äkthet.

Gör så här

Behandlingen består av två steg - Patina och Sealer.

1. Se till att träet är rent och torrt innan du börjar. Gäller det helt nytt tryckimpregnerat trä ska det torka 4-6 månader innan behandling. Det beror på att träet ofta innehåller en del vätska som gör att Patina-behandlingen har svårt att tränga in i träet.

2. Träet behandlas två gånger med 08 Wood Tex Patina med en timmes mellanrum.

3. Stryk på 08 Wood Tex Sealer efter 4-6 timmar. Denna påförs endast en gång och med pensel. Efter ca. 6 timmar kan du gå på terrassen igen.

Väderförhållanden

Det svenska vädret och klimatet passar utmärkt för patinabehandlingen som behöver både sol och regn för att utveckla den allra vackraste patinan. Om den behandlade ytan INTE utsätts för sol och regn kan övergången till grå nämligen bli ojämn. Var uppmärksam på att träet dock ska vara rent och torrt när du applicerar behandlingen! 

Undvik att arbeta i direkt solljus och på mycket heta ytor. Den behandlade ytan får inte utsättas för frost eller regn 24 timmar efter att behandlingen är slutförd och det får heller inte förekomma kondens.

 

Rengöring och underhåll

Borsta bort smuts och lösa träfibrer med en borste. Använd Facade Clean för att göra rent terrassen från smuts, fett och eventuell färgavlagring.

Alger, mögel- och svampväxt behandlas med Facade Anti-Green. 

Flügger 08 Wood Tex Sealer förseglar ytan och gör den vattenavvisande. Underhåll är speciellt viktigt på områden som utsätts för slitage eftersom träet blir extra mottagligt för vatten och fukt där sealern nöts bort. Behandla därför med sealer varannat år eller vid behov, för att uppnå ett hållbart resultat och därmed behålla din vackra silvergrå terrass.

 

Du hittar allt du behöver hos Flügger

När du använder kvalitetsprodukter skyddas träet i många år. Med Flüggers träskydd får du upp till 15 års skydd med ren slitstyrka i världsklass mot sol, regn och frost. Vill du veta mer om produkten kan du hämta informationsbroschyr här

Du är också välkommen att titta in i din närmaste Flügger-butik för att lägga vantarna på 08 Wood Tex Patina.