Ska du välja vatten- eller oljebaserad utomhusfärg?

När du ska skydda dina snickerier ska du bestämma dig för om du ska måla med utomhusfärg som är vatten- eller oljebaserad. Ta reda på vad du ska välja till just ditt måleriprojekt.

 

Väljer du Wood Tex eller Classic?

Tidigare behandlade ytor?

Innan du väljer mellan vatten- eller oljebaserad utomhusfärg är det viktigt att ta reda på vad dina snickerier har behandlats med tidigare.

Vattenbaserad utomhusfärg kan nämligen användas på trä, som tidigare har behandlats med oljebaserad utomhusfärg. Men tänk på att du inte kan använda oljebaserad utomhusfärg på trä, som tidigare har behandlats med vattenbaserad utomhusfärg. 

 

Vatten är bra för miljön 

Vattenbaserad utomhusfärg är det vanligaste valet när man ska måla snickerier. Ur miljösynpunkt är vattenbaserade produkter att föredra eftersom de innehåller få lösningsmedel jämfört med oljebaserad utomhusfärg.

När du målar med vattenbaserad utomhusfärg handlar det framför allt om en ytbehandling som motverkar fukt och svamp i träet. Det är en bra idé att satsa på utomhusfärg som låter träet andas och göra sig av med fukt inifrån. Därmed minskar du risken för avflagning och fuktskador i träet.

Här är tre bra anledningar till att välja vattenbaserad utomhusfärg:

  1. Enkel att arbeta med och ger ofta längre hållbarhet än oljebaserad färg
  2. Det bästa valet för miljön 
  3. Gör det enklare att rengöra penslar och arbetsredskap

Vår Wood Tex-serie är vattenbaserad utomhusfärg, som ger en mycket hållbar yta och samtidigt ger ett effektivt skydd mot vatten, väder och vind i upp till 15 år. Du hittar många olika vattenbaserade produkter beroende på vilket måleriprojekt du står inför.

 

Olja till mycket slitet trä

Vår oljebaserade Classic-serie förlänger säsongen för utomhusfärg eftersom de torkar bättre än vattenbaserad utomhusfärg vid låg temperatur och hög luftfuktighet. 

Har du t.ex. skadade fönsterramar eller en väderbiten träveranda är en oljebaserad utomhusfärg det kraftfullaste vapnet mot ytterligare förfall. Flügger Classic tränger djupt in i poröst trä och mättar det så att träet återfår sin motståndskraft. 

Här är tre bra anledningar till att välja oljebaserad utomhusfärg:

  1. Förlänger livslängden hos slitna och skadade snickerier
  2. Torkar snabbare när det är fuktigt – förlänger säsongen för utomhusfärg
  3. Bra till porösa snickerier

Är du fortfarande osäker på om du ska välja vatten- eller oljebaserad utomhusfärg? Fråga i din lokala Flügger färg-butik, där våra duktiga medarbetare står redo att hjälpa dig.

 

Noggrant förarbete är a och o 

Ett bra resultat kräver noggrant förarbete oavsett vilken utomhusfärg man väljer. 

Tänk därför på att kontrollera dina snickerier regelbundet för att se om de behöver behandlas. Kom ihåg att rengöring av snickerier har stor betydelse för den efterföljande behandlingen.