Vita kulörer

Det finns många olika nyanser av vitt, och det kan löna sig att välja den rätta till hemmet. Här kan du se fem varianter av vitt.

Den vita kulören ger dig möjlighet att använda många andra kulörer när du inreder ditt hem. Den är kall, ren och neutral och ger ett lätt uttryck i t.ex. en bostad. 

Vitt har flera symboliska betydelser. Det är fredens kulörer, och på slagfältet betyder vit flagg kapitulation. 

I länder som Japan och Kina är vitt sorgens kulörer, och förknippas ofta med döden. I västerlandets kultur står den vita kulörer för det rena, det goda och det heliga.

1
Gallerivit

Gallerivit

Gallerivit är kall och avskalad. Den påminner på flera sätt om Råvit, som dock har ett varmare uttryck. Gallerivit är ett bra alternativ till de populära krämvita tonerna om du snarare söker en mer klassisk vit.

2
Kalkvit

Kalkvit

Kalkvit har en dragning mot svagt gul. Om du är ute efter ett antikt utseende är färg i kalkvitt den rätta kulören. Men var försiktig med artificiellt ljus och Kalkvit – ibland uppstår en grönaktig reflektion. Kalkvit innehåller Umbra, Oxidgul och ett litet stänk ren gul. Det ger ett gyllene, varmt och krämigt uttryck.

3
Modevit

Modevit

Modevit ger ett mjukt ljus i rummet. Den mjuka känslan kommer sig av att nyansen är relativt mörk jämfört med de andra vita. Förutom Umbra innehåller Modevit även ett stänk av Oxidgul, som ger färgen ett svagt gyllene sken.

4
RAL 9010

RAL 9010

Det här är industrins tolkning av vitt. Tonen är ljus och varm med en tydlig dragning åt guld. Färdigmålade dörrar och paneler är ofta i RAL 9010. Kulöravvikelser förekommer ofta mellan tillverkarnas olika färger, och du får inte garanterat samma vita färg bara för att den heter 9010.

5
Råvit

Råvit

Råvit passar ihop med de flesta andra kulörer eftersom den är neutral. Råvit är en färg med vit bas med ett stänk av Umbra. Umbra tillför värme på ett neutralt sätt.

Flera artiklar

Tips & Tricks

Kanterna

Använd en pensel längs kanterna och en liten roller efteråt, så nära kanten som möjligt, för att minska synliga penseldrag.

Tips & Tricks

Målarroller

Välj din målarroller utifrån det underlag som du ska måla på: ska du måla en vägg med struktur, t.ex. sågspånstapet, kan du välja en grövre roller som ger mer färg på väggen. Om du ska måla på slät filt eller väv väljer du en finare roller för att uppnå en slätare yta.
6 råd om färgsättning

INOMHUSKULÖRER

6 råd om färgsättning

Trött på vita väggar i hemmet? Kanske är det dags för mer färg? Vi har samlat 6 goda råd om färgsättning av din bostad.
Blå kulörer

KULÖRINSPIRATION

Blå kulörer

Blå är en kunglig och dyrbar kulör – och en av de mest populära kulörerna i inredning. Se våra förslag på fem blå kulörer.
cc_int16_wall_04.jpg

INOMHUSKULÖRER

120 kulörer för hemmet

Med 120 nya inomhuskulörer kan det vara svårt att välja. Skaffa dig en överblick över de olika kulörkategorierna med våra nya inomhusfärgkartor här.
Gröna kulörer

KULÖRINSPIRATION

Gröna kulörer

De flesta gröna kulörer passar fint till både mörka och ljusa träslag samt metaller som koppar, mässing och stål.
Eilersens färgpalett

INOMHUSKULÖRER

Eilersens färgpalett

Tre nya kulörer från Eilersen är äntligen här. Tillsammans med kulörerna från det första samarbetet utgör de Eilersen Colour Collection – en färgpalett med sex fantastiska kulörer som kan kombineras som man vill.