Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
 • ...

Så målar du tak och väggar

Det är viktigt att har koll på måleritekniken och processen för att få ett snyggt och enhetligt resultat när du ska måla väggar och tak. Lär dig måla vått-i-vått och få fler bra målartips i filmen nedan!

Så målar du väggar och tak ‒ steg för steg

Ibland kan man bli lite ivrig när man ska igång med måleriarbetet och då kan man glömma att förbereda sig inför viktiga steg som täckning, spackling och rengöring. Om du inte riktigt vet hur man täcker eller gör rent så kan du se videon med tips och idéer för att komma igång.

1. Täckning

Täck rummet på rätt sätt för att skydda mot färgstänk.

Spackling - Här hittar du tips om spackling inomhus. Oavsett om du ska punktspackla mindre hål och ojämnheter eller bredspackla en hel vägg, har vi filmer som hjälper dig i mål.

Rengöring - Innan du målar bör du alltid rengöra väggar och tak med ett universalrengöringsmedel som t.ex. Fluren 37. Tvätta med en trasa och rent vatten efteråt. Om väggar och tak är skadade av nikotin, sot eller vattenfläckar ska du rengöra med ett kraftfullare rengöringsmedel och måla med spärrande färg.

När vaggar och tak är torra kan du börja måla.

 

2. Måla i rätt ordning

Om du ska måla både vägg och tak i ett rum ska du alltid börja med taket. Efter taket målas väggarna medan snickerier som lister, paneler och karmar målas sist. Se till att måla vått-i-vått dvs. måla klart en vägg i taget så att färgen hela tiden är våt medan du arbetar. På så vis får du ett enhetligt och snyggt resultat.

Tips! Kom ihåg att grunda väggar och tak med en förankringsgrund innan du målar så att färgen fäster optimalt. Hitta fler tips och idéer här!

 

Tak

 • Börja med att måla alla takhörn med en pensel så att du kommer åt bättre med rollern.
 • Sedan rollar du penseldragen med en liten roller.
 • Välj en bred roller till resten av taket och sätt den gärna på ett teleskopskaft som underlättar arbetet från hinken till taket.
 • Måla hela taket 1‒2 gånger efter behov. Låt färgen torka enligt anvisningarna på hinken.

Tips! Kom ihåg att måla bort från ljuset. Det betyder att du börjar från det största fönstret i rummet och målar in mot rummet i samma riktning. Så undviker du nyansskillnader. 

 

Väggar

 • Börja med att måla alla kanter med en pensel.
 • Måla runt värmeelement och vid elkontakter, karmar, paneler, lister mm. med en pensel.
 • Sedan rollar du penseldragen med en liten roller.
 • Rolla sedan hela väggen med en stor roller, gärna vått-i-vått. Det är en bra idé att vara två som målar om väggen är stor och ni vill måla vått-i-vått, som i videon.
 • Om du är ensam målar du bara kanterna så långt fram att du fortfarande kan måla efter med den stora rollern medan färgen fortfarande är våt.
 • Måla hela väggen 1‒2 gånger efter behov. Låt färgen torka enligt anvisningarna på hinken.

 

Snickerier

Avsluta med att måla snickerierna.

 

3. Välj rätt tak- och väggfärg

Till taket rekommenderar vi som utgångspunkt att du väljer den helmatta takfärgen Flutex 2S, som nästan är reflexfri även i mycket starkt ljus.

Dekso 1 är det perfekta valet till vanliga väggar. Här får du matt och hållbar väggfärg i professionell kvalitet.

I din lokala Flügger butik får du grundlig vägledning till vilken typ av färg som är bäst till just ditt projekt.

Kulörer i rummet

Många väljer ofta en vit vägg- och takfärg eftersom det ger ett ljust rum. Men kulörer på väggarna och i taket kan göra bostaden mer levande och personligt. Nästan alla våra tak- och väggfärger kan brytas i otroligt många olika kulörer. Få inspiration i våra online kulörkartor eller hos din lokala Flügger butik. På vår inspirationssida kan du få tips och bra idéer till hur du får in fler kulörer i ditt hem!

Tips! Hitta informativa videoklipp om olika sorters måleriuppgifter både inom- och utomhus på vår ”Gör det själv”-sida här.