Vilken typ av filt ska man välja?
Om du vill ha en jämn och fräsch vägg är filt perfekt för ändamålet. Filt kan enkelt sättas upp på råa väggar och är ett utmärkt alternativ om du inte har tid för ett större måleriprojekt eller tapetsering. Vi gör dig klokare på filt, förbehandling och hur du sätter upp det. Läs vidare här.
Vad är skillnaden mellan fiberfilt och glasfilt?
Du kanske är osäker på skillnaden mellan fiberfilt och glasfilt, eftersom båda är filt och används på väggar. Skillnaderna är dock tydliga, där de största är hållbarhet och struktur. Fiberfilt har ingen synlig struktur, vilket ger extremt jämna ytor. Glasfilt har en mer synlig struktur men är däremot mer slitstark än fiberfilt, vilket kan vara en fördel i livliga miljöer.
Båda typerna av filt motverkar sprickbildning på väggen, särskilt på gipsväggar som kan spricka utan ett yttre lager. Vanligtvis spacklas de råa väggarna innan filt sätts upp, medan glasfilt kräver att ytan är helt jämn innan uppsättning. Det innebär att skruvhål eller liknande måste vara utjämnade så att du får en jämn yta med glasfilt.
Man upplever också att fiberfilt, trots sin lägre styrka, är lättare att sätta upp eftersom små glaspartiklar från glasfilt kan falla av och irritera huden. Därför bör du alltid bära långärmat, keps och handskar när du sätter upp glasfilt.
Förbehandlad filt - Varför?
Om ett material är förbehandlat innebär det att det redan är mättat. Materialet har alltså blivit grundat i förväg, så du slipper göra det efter uppsättning. Om du vill spara tid och pengar rekommenderar vi att du skaffar förbehandlad filt till väggen.
Med förbehandlad fiber- och glasfilt är filten mättad med filtgrund, även kallad tryckimpregnerad, under tillverkningen. Tidigare var man tvungen att grunda med förankringsgrund efter uppsättning, men med hjälp av innovativa lösningar kan man nu tillverka förbehandlad filt utan att försvaga densiteten. Förbehandlad filt har samma goda egenskaper och hög kvalitet, så du kan tryggt använda den när du ska fräscha upp väggen. Kom ihåg att måla på filt efter uppsättning gör stor skillnad för både utseende och hållbarhet.
Kan man sätta upp filt i badrummet?
Ja - du kan absolut sätta upp filt i badrummet, men inte i våtzonen. Filt och vanlig färg tål inte stora mängder vatten, som det kan vara i duschutrymmet eller kring badkaret. Vid upprepad exponering för vatten riskerar filten att brytas ner och flagna.
Du kan utan problem sätta upp fiberfilt eller glasfilt utanför våtzonen, så länge du målar ytan med våtrumsfärg. På badrumsväggar gäller samma krav på ytan som på andra platser, dvs. att väggen är jämn och slät utan hål.
Kan man använda filt på sänkt tak?
Ja - du kan utan problem sätta upp filt på ett nyinstallerat sänkt tak, även om du har spots i taket. Om du vill ha ett elegant och jämnt utseende i taket är filt idealiskt att sätta upp ovanpå exempelvis gipsskivor i taket.
Med enkel uppsättning har du snart ett fantastiskt tak som bara behöver målas. När filten har torkat i 48 timmar rekommenderar vi Dekso 1 i två lager. Kom ihåg att använda en målarroller med förlängningsskaft för att skona ryggen och nacken.
Uppsättning av filt
Filt är användarvänligt eftersom väggen rullas med vävlim och filten fästs direkt på väggen. Efter uppsättning ska luften pressas ut med en tapetborste eller en ren fasadpensel. Förutom borsten är en hobbykniv oumbärlig när du ska skära till banorna och ta bort överflödigt material.
Filt är enklare att arbeta med än vanlig tapet eftersom tapetklister har fler nackdelar än fördelar. Om du minns hur besvärligt det var att sätta upp tapeter förr, kommer du att bli lättad över att filt är mycket enklare att hantera.
Populära filtvarianter
Det här behöver du
Kan man måla på fiberfilt och glasfilt?
Ja - du kan absolut måla ovanpå filt. Det viktigaste är att välja rätt färg och inte snåla med mängden. Du kan måla både fiberfilt och glasfilt med alla typer av färg. Vi rekommenderar Dekso 1 i uppehållsrum och Dekso 20 H2O i badrum - men inte runt badkaret eller i duschen.
Fyra bra tips innan du sätter upp filt
- Vänta minst 24 timmar, helst 48 timmar, innan du målar ovanpå filt. Limmet måste torka ordentligt för att undvika problem.
- Filt suger upp mycket färg, så måla i två lager med riklig mängd. Måla med jämna drag för en snygg yta.
- Vänta 6 timmar mellan lagren. Respektera tork- och härdningstider för bästa resultat.
- Använd en långhårig målarroller (25-30 cm) med ergonomiskt förlängningsskaft. Se till att täcka noggrant med skyddsplast.
Guide: Så här sätter du upp filt
- Förbered väggen innan uppsättning så att den är ren och jämn utan hål och ojämnheter. Rengör vid behov väggen med ett universalrengöringsmedel eller grundrengöring, till exempel Fluren 37 i sprayflaska. Om väggen är ojämn och har hål rekommenderar vi att du bredspacklar eller åtgärdar ojämnheterna på väggen.
- När väggen är redo för uppsättning behöver du ha en tapetborste eller en fasadpensel samt en hobbykniv till hands. Du behöver även en vävlim och en bred pensel för själva uppsättningen av filtbanorna.
- Var uppmärksam på filtens bredd, som vanligtvis är 50 cm, eftersom när du penslar väggen med ett jämnt och rimligt lager vävlim bör du rulla ytterligare 10 cm i bredd för att kunna skära rent. Börja med att rulla ut filtrullen och håll den framför väggen. Justera längden, låt 10 cm sticka upp i toppen och skär av botten med hobbykniven till rätt längd. Applicera lim för 1–2 banor åt gången, där du sätter upp banorna kant i kant. Om överlappning sker är det inte problematiskt, men försök i möjligaste mån att undvika det.
- När du börjar, starta i ett hörn. Efter att varje bana är uppsatt på väggen tar du tapetborsten eller den rena fasadpenseln och trycker försiktigt ut eventuella luftbubblor från mitten och ut mot sidorna. Gör detta åt båda håll tills all luft är borta.
- Om lim trycks ut genom skarvarna, torka bara av med en trasa eller servett. Följ samma metod på hela väggen eller taket. När du når det andra hörnet ska filten bara skäras till efter uppsättning. När arbetet är klart ska filten torka i 24–48 timmar innan målning. Filten är yttorr efter 5–6 timmar.
Få nya ytor med filt
På Flügger.se har vi allt du behöver för att uppnå bästa resultat på dina väggar och tak, såsom fiberfilt, glasfilt, vävlim och kvalitetsfärg. Att sätta upp förbehandlad filt behöver inte vara en kamp, om du har rätt utrustning. Köp nu för 1000 kr och få gratis leverans idag. Handla nu på Flügger.se och kom igång med din hemförvandling inom några dagar.
Vi önskar dig lycka till med arbetet!