Spara 25 % på ALLT från Flügger
Erbjudandet gäller tom.
9 mars i butik
10 mars online
Spara 25 % på ALLT från Flügger
Erbjudandet gäller tom.
9 mars i butik
10 mars online
  • ...

Hur mycket färg per kvm? En praktisk guide

När det kommer till att måla om ditt hem eller kontor är en av de mest återkommande frågorna: "Hur mycket färg behöver jag per kvadratmeter?" Mängden färg som krävs beror på flera faktorer, inklusive ytan du ska måla, färgtypen och önskad täckning. I denna artikel kommer vi att gå igenom och besvara några vanliga frågor om färgåtgång per kvadratmeter.

Hur många kvadratmeter räcker 1 liter färg till?

Mängden yta som 1 liter färg räcker till beror på flera faktorer så som färgens täckningsförmåga och ytan du målar. Generellt sett kan 1 liter färg täcka en yta på cirka 10 kvadratmeter när det appliceras med ett enda lager. 

Hur mycket färg till 100 kvm?

Om du har en yta på 100 kvadratmeter som du vill måla, kan du använda formeln baserad på färgåtgången per kvadratmeter. Om 1 liter färg räcker till cirka 10-12 kvm, skulle du behöva ungefär 8 till 10 liter färg för att täcka 100 kvm med ett enda lager. Om du planerar att måla flera lager eller om ytan har speciella krav på täckning, kan du behöva mer färg.

Det är viktigt att komma ihåg att detta är en uppskattning och att olika färger och ytor kan kräva olika mängder färg. Det är alltid bäst att läsa produktinformationen på färgburken för specifika rekommendationer för just den färgen.

Få hjälp av erfarna målare och färgexperter. Du är alltid välkommen in i din närmaste Flügger-butik för att få goda tips och råd! 

Så mycket färg per kvm

Sammanfattningsvis är mängden färg som behövs per kvadratmeter beroende av flera faktorer och det kan variera från projekt till projekt. Genom att följa denna metod kan du räkna ut exakt hur mycket färg du behöver för ditt projekt och undvika onödig stress längs vägen.

 

Så här beräknar du mängden färg som krävs för ditt målningsprojekt:

  1. Först måste du bestämma den totala ytan på de fyra väggarna i rummet. Detta görs genom att mäta längden, bredden och takhöjden på rummet och multiplicera dessa mått. Se till att dra bort eventuella större ytor som inte ska målas, som fönster eller dörrar.

  2. När du har den totala ytan i kvadratmeter kan du använda färgens täckningsförmåga som en riktmärke. Vanligtvis täcker 1 liter färg cirka 10-12 kvadratmeter med två strykningar. Om du behöver måla över en starkare kulör kan det ibland krävas tre strykningar.

  3. För att undvika brist eller överflödig färg, ta den totala ytan och dela den med färgens täckningsförmåga för det antal strykningar du planerar. Lägg sedan till lite extra för säkerhets skull, vanligtvis 10-20%, för touch-ups och oplanerade behov.

Lycka till och ha en färgglad dag!