Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Vilket träslag passar bäst till upphöjda odlingsbäddar?

När trä kommer i nära kontakt med marken och utsätts för konstant fukt blir det automatiskt mer sårbart och mottagligt för nedbrytande angrepp. Därför är det viktigt att välja rätt träslag till dina upphöjda odlingsbäddar – vi hjälper dig att hitta rätt.

Enkel och skonsam odling

En upphöjd odlingsbädd är ett smart sätt att skapa mer liv i trädgården – oavsett om du vill odla grönsaker eller plantera blommor. Den är både praktisk och dekorativ, och passar lika bra för nybörjaren som för den med gröna fingrar.

Förutom att du får en tydligt avgränsad odlingsyta, höjs arbetshöjden till en nivå som är skonsam för både rygg och knän.

Tänk på att trä som placeras nära marken utsätts för ständig fukt, vilket på sikt bryter ner materialet. Därför är det viktigt att välja ett träslag som är anpassat för utomhusmiljö och jordnära placering.

Lärkträ, furu eller robinia?

När du väljer trä till dina odlingsbäddar är det viktigt att tänka på hur nära marken det kommer att placeras – ju mer fukt, desto mer slitage. Välj träslag utifrån hållbarhet, utseende och budget:

  • Furu – Prisvärt och snyggt, håller ca 5–10 år (sämst hållbarhet vid kontakt med marken).
  • Lärk – Naturligt motståndskraftigt, håller 12–15 år.
  • Ek – Dyrt men slitstarkt alternativ, håller ca 25 år.
  • Robinia – Det överlägset dyraste och mest hållbara träslaget, håller upp till 35 år.

Tips! Hållbarheten beror inte bara på träslaget – konstruktivt träskydd gör stor skillnad. Genom att lyfta upp träet från marken t.ex. med tegelstenar eller distanser, kan du undvika direkt markkontakt och därmed minska fuktpåverkan vilket förlänger livslängden på din odlingsbädd.

Tryckimpregnerat eller målat trä?

Går det att använda målat eller tryckimpregnerat trä? Här går åsikterna isär. Vissa menar att det fungerar bra att använda målat eller tryckimpregnerat trä i odlingsbäddar, så länge du skyddar jorden med plastfolie, markduk eller plattor.

Andra avråder helt eftersom båda alternativen kommer att avge små mängder impregneringsmedel över tid, även om det gäller små doser som är godkända av Miljöverket.

Vill du vara helt säker på att inga ämnen hamnar i jorden? Undvik då målat eller tryckimpregnerat trä och använd istället obehandlat trä till odlingsbäddar där du ska odla ätbara grödor. Använd istället målat eller tryckimpregnerat trä till till blomlådor.

Se miljömärkta utomhusfärger