6 råd om färgsättning

Trött på vita väggar i hemmet? Kanske är det dags för mer färg? Vi har samlat 6 goda råd om färgsättning av din bostad.

Det finns inga fula färger, bara fula kombinationer av färger”. Så skrev designern Verner Panton om färgsammansättning. 

Panton var på alla sätt en varm förespråkare av att använda färger – så länge det fanns ett syfte med dem. Olika kulörer skapar olika stämning, vilket ställer stora krav på exempelvis färgsättningen av din bostad.

Vi har därför samlat 6 goda råd om färgsättning, som förhoppningsvis ger dig mod att ta det första steget mot ett mer färgstarkt och personligt hem. 

Så får du färgsättningen på plats:

  1. Fundera över vilka rum som ska hänga ihop i vardagen. Ska det öppna köket och vardagsrummets kulörer smälta samman?  Det skapar alltid en fin effekt att välja två kulörer, som samspelar och inte bara välja kulörer som var för sig passar bra i kök respektive vardagsrum. Med en bra matchning skapar du ett sammanhang i din bostad samtidigt som du avgränsar det enskilda rummet. Här hittar du mer inspiration.
  2. Hitta din bostads ”fixpunkter”. Fundera över vilka möbler, konst, inredning, mattor m.m. som du tycker extra mycket om och som du vill framhäva i hemmet. Exempelvis kan en grågrön väggkulör passa bra om du har något med gröna skiftningar – men tänk på att alltid bedöma vilken underton kulörerna har. En blå kulör kan har gröna undertoner och en grå kan vara blåaktig i sitt uttryck. 
  3. Se upp med skarpa färgkontraster. Funderar du på en markant kulör som svart till antingen möbler, trappsteg, dörr eller ledstång – prova då istället en grå nyans som inte skapar en lika markant kontrast. En mörkgrå nyans är en lika fin kontrast till det ljusa – men mycket behagligare för ögat. 
  4. Lek med kulörväljaren. Lär dig mer om vilka kulörer du tror skulle kunna fungera i ditt hem. Prova vår kulörväljare, där du kan färgsätta ett vardagsrum, ett badrum, en hall m.m. och hitta dina favoritkulörer.
  5. Köp en eller flera kulörprover i din närmaste Flügger färg-butik. Måla upp kulörprovet på alla aktuella ytor. Var särskilt uppmärksam på hur kulören beter sig både i dagsljus och i artificiellt ljus. 
  6. Prata med din Flügger färg-expert om glansnivåer och tvättbarhet – hitta den lösning som passar bäst till ditt temperament och den funktion som rummet har.

Förhoppningsvis har du nu fått lite mer mod att skapa en färgstarkare bostad. Saknar du den sista hjälpande handen för att färdigställa din färgpalett tittar du bara in i din närmaste Flügger färg-butik, där vår duktiga personal står redo.

Flera artiklar

Tips & Tricks

Kanterna

Använd en pensel längs kanterna och en liten roller efteråt, så nära kanten som möjligt, för att minska synliga penseldrag.

Tips & Tricks

Mörka matt färger

Mörka färger blir djupare på matta ytor. I rum med mycket ”trafik” kan du snabbt få blanka områden på väggen om du valt en matt färg i en mörk nyans. För att kringgå det problemet kan du välja en färg med lite högre glans, alltså något blankare, för de mest trafikerade områdena, t.ex. en korridor eller entré
Antracitgrå

KULÖRINSPIRATION

Antracitgrå: Den perfekta mörkgrå färgen till hemmet

Antracitgrå är den rätta färgen, om du letar efter den perfekta neutrala mörkgrå nyansen, som passar bra till nästan alla färgkombinationer.
Blå kulörer

KULÖRINSPIRATION

Blå kulörer

Blå är en kunglig och dyrbar kulör – och en av de mest populära kulörerna i inredning. Se våra förslag på fem blå kulörer.
Grå kulörer

KULÖRINSPIRATION

Grå kulörer

Vi har samlat fem förslag på snygga grå kulörer till ditt rum.
Gröna kulörer

KULÖRINSPIRATION

Gröna kulörer

De flesta gröna kulörer passar fint till både mörka och ljusa träslag samt metaller som koppar, mässing och stål.
Moderna kulörer

INOMHUSKULÖRER

Moderna och populära kulörer

Med ”Moderna kulörer” från vår nya inomhusfärgkarta ger vi vår syn på 20 helt unika kulörer för hemmet.