Skandinaviens föredragna kulörer

Ser man på statistik och historiska förhållanden visar det sig att det finns 20 kulörer som typiskt används på skandinaviska fasader – svart och vit är två klara favoriter.

Man målar ofta fönster, dörrar, gavlar m.m. vita eller svarta. Man delar upp de övriga kulörerna som är populära i Skandinavien i två grupper:  

- Klassiska nyanser
- Moderna och urbana nyanser

Klassikerna 

Man använder typiskt de 10 klassiske kulörerna i olika geografiska områden. Kulörerna ses historiskt sett på svenska gårdar i Dalarna, Värmland och Skåne, på norska fjäll- och kuststugor i bl.a. Bergen och Kristiansand och i danska kuststäder som Dragør och Skagen.

Moderna kulörer

De 10 moderna kulörerna används framförallt på arkitektoniskt mer moderna byggnader. Dämpade grå och bruna toner som skapar ett enkelt estetiskt uttryck och får byggnaderna att smälta in i omgivningen på ett stilfullt sätt.

Här ger arkitekten och färgsättaren Anne Christensen från Flügger sina bästa råd på hur både de klassiska och moderna kulörerna kan kombineras för det bästa resultatet.

Klassiska nyanser

Moderna nyanser

Flera artiklar

Tips & Tricks

Utomhusfärg och vädret

Färgen fungerar bäst i måttlig luftfuktighet och temperatur – en mulen, torr sommardag med cirka 60 % RF (relativ luftfuktighet) är bra.

Tips & Tricks

Utomhusfärg och färgrollrar

Du kan absolut måla med en långhårig rulle och stryka med en bred pensel efteråt. Rullen lämnar lite extra färg som penseln sedan masserar in i träet och på det sättet optimeras skyddet. Detta gör också att du blir färdig snabbare.
Måla snickerier utomhus

VIDEOGUIDE

Så målar du dina snickerier utomhus

Så målar du din träfasad, ditt garage, ditt staket och andra snickerier utomhus. Se videon och få bra målningstips.

Få en vacker silvergrå patina på dina snickerier

Med nya 08 Wood Tex Patina kan du på knappt ett år ge exempelvis din träterrass den vackra silvergrå yta som man annars bara ser på dyrt ädelträ efter många års väntetid.
Utomhuskulörer

UTOMHUSKULÖRER

Utomhuskulörer

Följ Flüggers färgrådgivning och hitta den rätta färgen för dig.
Väder och snickerier

UTOMHUSPROJEKT

Väder och snickerier: När är det bäst att måla utomhus?

Är du osäker på när på året det är bäst att måla snickerier och trä utomhus? Se vilka förhållningsregler du bör ha i åtanke angående vädret när dina snickerier utomhus ska få en omgång utomhusfärg.

UTOMHUSKULÖRER

Den gröna vågen – en särskild palett för fritidshuset

Grönt är en fantastisk nyans som också passar bra till sommarstugan.