Kulörtips: Måla en vägg i vardagsrummet i en annan kulör

Genom att måla en eller flera väggar i en annan kulör kan du ge din bostad en personlig prägel oavsett om du är nybörjare, erfaren eller expert när det kommer till kulörer i hemmet.

Nybörjare:

Är det första gången som du funderar på att välja en annan kulör än vitt till dina väggar? Har du ingen eller liten erfarenhet av kulörsammansättning och heminredning? Om du vill få in mer färg i ditt hem är det perfekt att börja med att måla en vägg i vardagsrummet eller sovrummet i en annan kulör.

Med en vägg i en annan kulör kan du enkelt ändra rummets uttryck och skapa ett mycket personligare hem.

När du ska välja vilken kulör du vill ha i rummet är det viktigt att fundera igenom vilka andra föremål du vill framhäva. Läs mer om fixpunkter och färgsammansättning.

Om du har ett avlångt rum kan en kulör på exempelvis en kortvägg få rummet att verka mer kvadratiskt och harmoniskt.

Erfaren:

Gillar du färg i ditt hem och vet vilka kulörer som passar ihop? Då räcker det kanske inte med en vägg i en kulör.

Om du väljer att måla två eller fler väggar krävs en större förståelse för vilka kulörer som fungerar ihop, och som fungerar med inredningen.

För att skapa en snygg effekt kan du exempelvis måla två väggar ovanför varandra i en mörkare nyans. Det är lämpligt om du har ett väldigt brett rum eftersom de mörkare kulörerna drar ihop rummet så att det verkar mer harmoniskt.

Ska du färgsätta flera väggar i hemmet kan du med fördel skapa en färgpalett så att du kan välja kulörer som fungerar bra ihop i förväg.

Ett bra råd är att måla alla snickerier i din bostad i en neutral kulör – då bidrar snickerierna till att skapa en ”röd tråd” i bostaden även om du har olika kulörer i dina rum.

Expert:

Har du koll på kulörer och heminredning? Då är du kanske redo att experimentera för att hitta ett helt unikt uttryck till ditt hem.

Du kan till exempel måla hela ditt rum (väggar, tak, fönster, dörrar och eventuellt golv) i samma kulör. Det ger ett fantastiskt lugn i rummet, men ställer samtidigt stora krav på inredning och på färgsättningen i resten av bostaden för att skapa ett sammanhängande och harmoniskt hem.

Tapet är en annan möjlighet, som ger din bostad en personlig touch. Bekläd en vägg eller ett helt rum med tapet som kompletterar din färgpalett i resten av bostaden. Det kan vara svårt men om du gör det rätt får du i gengäld en helt unik bostad som garanterat kommer att göra dina gäster avundsjuka.

Kom ihåg att du alltid kan få vägledning om kulörer i din lokala Flügger färg-butik.

Flera artiklar

Tips & Tricks

Kanterna

Använd en pensel längs kanterna och en liten roller efteråt, så nära kanten som möjligt, för att minska synliga penseldrag.

Tips & Tricks

Vått i vått

Måla alltid en vägg i taget så att du hela tiden rollar ett fält delvis över det förra fältet medan färgen är våt – det kallas att måla vått i vått. På det sättet undviker du att det bildas skarvar i det färdiga resultatet.
Antracitgrå

KULÖRINSPIRATION

Antracitgrå: Den perfekta mörkgrå färgen till hemmet

Antracitgrå är den rätta färgen, om du letar efter den perfekta neutrala mörkgrå nyansen, som passar bra till nästan alla färgkombinationer.
Grå kulörer

KULÖRINSPIRATION

Grå kulörer

Vi har samlat fem förslag på snygga grå kulörer till ditt rum.
Gröna kulörer

KULÖRINSPIRATION

Gröna kulörer

De flesta gröna kulörer passar fint till både mörka och ljusa träslag samt metaller som koppar, mässing och stål.
Måla vått-i-vått

VIDEOGUIDE

Så målar du väggar och tak

Når du måla väggar och tak i ett rum är det viktigt att du har koll på måleritekniken och processen för att få ett snyggt och enhetligt resultat. Här får du bra målartips.
Moderna kulörer

INOMHUSKULÖRER

Moderna och populära kulörer

Med ”Moderna kulörer” från vår nya inomhusfärgkarta ger vi vår syn på 20 helt unika kulörer för hemmet.