Det finns inga fula färger, bara fula kombinationer av färger”. Så skrev designern Verner Panton om färgsammansättning. 

Panton var på alla sätt en varm förespråkare av att använda färger – så länge det fanns ett syfte med dem. Olika kulörer skapar olika stämning, vilket ställer stora krav på exempelvis färgsättningen av din bostad.

Vi har därför samlat 6 goda råd om färgsättning, som förhoppningsvis ger dig mod att ta det första steget mot ett mer färgstarkt och personligt hem. 

Så får du färgsättningen på plats:

  1. Fundera över vilka rum som ska hänga ihop i vardagen. Ska det öppna köket och vardagsrummets kulörer smälta samman?  Det skapar alltid en fin effekt att välja två kulörer, som samspelar och inte bara välja kulörer som var för sig passar bra i kök respektive vardagsrum. Med en bra matchning skapar du ett sammanhang i din bostad samtidigt som du avgränsar det enskilda rummet. Här hittar du mer inspiration.
  2. Hitta din bostads ”fixpunkter”. Fundera över vilka möbler, konst, inredning, mattor m.m. som du tycker extra mycket om och som du vill framhäva i hemmet. Exempelvis kan en grågrön väggkulör passa bra om du har något med gröna skiftningar – men tänk på att alltid bedöma vilken underton kulörerna har. En blå kulör kan har gröna undertoner och en grå kan vara blåaktig i sitt uttryck. 
  3. Se upp med skarpa färgkontraster. Funderar du på en markant kulör som svart till antingen möbler, trappsteg, dörr eller ledstång – prova då istället en grå nyans som inte skapar en lika markant kontrast. En mörkgrå nyans är en lika fin kontrast till det ljusa – men mycket behagligare för ögat. 
  4. [OVERSÆT]Se vores farvekort. Bliv klogere på, hvilke farver du synes kan fungere i dit hjem.
  5. Köp en eller flera kulörprover i din närmaste Flügger färg-butik. Måla upp kulörprovet på alla aktuella ytor. Var särskilt uppmärksam på hur kulören beter sig både i dagsljus och i artificiellt ljus. 
  6. Prata med din Flügger färg-expert om glansnivåer och tvättbarhet – hitta den lösning som passar bäst till ditt temperament och den funktion som rummet har.

Förhoppningsvis har du nu fått lite mer mod att skapa en färgstarkare bostad. Saknar du den sista hjälpande handen för att färdigställa din färgpalett tittar du bara in i din närmaste Flügger färg-butik, där vår duktiga personal står redo.