Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Så här tar du bort färg

Alla vet hur det är - man har målat och upptäcker att det kommit färgstänk lite överallt där man glömt att täcka. Eller inte trott att färgen skulle kunna nå. Om färgen inte torkat kan du vanligtvis ta bort den med en varm och fuktig trasa. Torkad färg är däremot svår att ta bort med vanliga rengöringsmedel. Men oroa dig inte - Flügger har lösningen!

Bra att veta om färgen innan du tar bort den

Innan du börjar ta bort färg är det viktigt att veta om färgen är vattenbaserad eller oljebaserad. Tillvägagångssättet varierar eftersom oljebaserad färg är svårare att ta bort. Du kan faktiskt slösa bort otroligt mycket tid på att försöka ta bort färg med fel rengöringsmedel. Om du är osäker på om färgen är vattenbaserad eller oljebaserad kan du läsa produktdeklarationen.

Var uppmärksam på att högblanka färger som glans 30, är mer hållbara och tvättbara än dem med låg glans. Högre glans gör dock färgen svårare att ta bort - även de vattenbaserade alternativen med hög glans. 

 

Vad tar man bort färg med?

Du kan ta bort vattenbaserad färg från de flesta ytor med hjälp av lack- och färgborttagningsmedel från Flügger. Den ska bara appliceras med en borste och därefter torkas av med en fuktig trasa. Däremot är det svårare att ta bort oljebaserad färg eftersom den torkar snabbare och tål mer. Du kan ta bort oljebaserad färg med luktfri terpentin från Flügger. Applicera med en tvättsvamp och gnugga bort färgen. Det är lätt, men var försiktig med kemin. 

 

Ta bort färg på trä

Att ta bort färg på trä kräver ett relativt skonsamt rengöringsmedel för att inte skada träet. Applicera Flüggers lack och färgborttagningsmedel med en pensel. Du tar lätt bort färgen från ytan samtidigt som du bevarar träets utseende.

 

Ta bort färg på kläder

  • Skölj färgfläcken med varmt vatten. Gnid flytande tvättmedel och varmt vatten på fläcken.

  • Applicera och gnugga sedan med hushållssprit (isopropylalkohol) vid behov. Om det är oljebaserad färg ska du applicera terpentin och inte hushållssprit.

  • Lägg kläderna i blöt med vatten och flytande tvättmedel över natten om det behövs.

Kan man ta bort färg med kaustiksoda?

 

Ja - det kan du. Vi rekommenderar dock andra medel innan den här lösning med kaustiksoda. Vanlig lack och färgborttagningsmedel eller såpa är utmärkta alternativ för att ta bort färg. Ska du ta bort färg från en större och skrymmande yta som hel vägg, kan det dock vara motiverat att använda lut. Kom ihåg säkerhetsutrustning före användning.

 

Ta bort färg från väggen

 

Om du inte är nöjd med färgen eller kulören på din vägg är den lättaste lösningen att måla över den med rätt färg och kulör. Skulle du vilja ta bort färgen från väggen är det svårare. Du kan antingen ta bort ytskiktet på själva väggen och sedan applicera ny tapet, glasfiberväv eller liknande. Eller så kan du använda utspädd kaustisk soda på väggen, låta det torka och sedan skrapa bort färgen med en spackel eller liknande.

Du måste vara väldigt försiktig när du använder kaustiksoda eftersom det är starkt frätande. Du bör alltid åtminstone ha på dig skyddsglasögon, handskar och långärmade kläder och byxor.


Gör så här:

  • Späd kaustiksoda i förhållandet 60 gram till 1/2 liter vatten i en hink. Blanda väl.

  • Applicera med en svamp och låt det torka i 2-3 timmar. Skrapa sedan bort färgen med en spackelspade.

  • Neutralisera med vatten och ättiksyra i förhållandet 1:3 genom att applicera med en svamp.

Vi som älskar färg och kulörer vet hur irriterande det är att få fläckar och stänk på kläder eller ytor. Hos oss hittar du färgborttagningsprodukter till det som du vill ta bort. Beställ på flugger.se så skickar vi din order inom några dagar.

Lycka till med projektet!