Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Ta med ljus och kulörer in i vinterhalvåret


Att ta med sommarens ljus och kulörer in i det mörka vinterhalvåret är inte bara en estetisk fråga, utan det handlar också om att skapa en varm och balanserad atmosfär i våra hem. På hösten när dagarna blir kortare och kvällarna längre, blir belysning och inbjudande färger avgörande för hur vi trivs med att vara mer och mer inomhus. Med några enkla steg kan du förvandla ditt hem till en lugn och avkopplande fristad.

Färger påverkar humöret

Färg är en kraftfull komponent med egenskaper som kan påverka oss på olika sätt, bland annat vårt humör och energinivå. Men färger tros också påverka vårt beteende, exemplvis när vi handlar. Att studera hur färger påverkar människors beteende eller fysiologiska processer kallas för färgpsykologi.

Till exempel kan röd vara en bra färg för fysiska aktiviteter eftersom den ger energi och sägs öka uthålligheten. Å andra sidan kan för mycket rött leda till stress och frustration. Så det gäller att balansera. Gul är en antidepressiv färg som underlättar koncentrationen. Blå kan både understötta kreativitet och har en lugnande effekt. Vitt kan ge en känsla av renhet och lyx medans grön är den mest använda färgen i inredningssammanhang, tack vare dess vackra utseende och lugnande effekter.

Färgpsykologi kan hjälpa oss att förstå hur färger påverkar våra liv och hur vi kan använda dem för att förbättra vår vardag. Genom att välja de rätta kulörerna, kan vi skapa en atmosfär som påverkar oss positivt och ökar vårt inre välbefinnande.

Varmt och kallt ljus påverkar kulörer

Det naturliga ljuset och inomhusbelysningen påverkar kulörerna på sitt helt eget sätt. Tänk på i vilket vädersträck rummet vetter när du hittar den perfekta kulören. Om det är mörkt eller ljust. Här i norr har vi generellt ett kallare naturligt ljus än vad man upplever i södra Europa. Ljuset utomhus påverkar naturligtvis hur vi upplever kulörerna inomhus. Därför kan det vara en bra idé att välja en varmare nyans, än den du först föreställde dig att du skulle ha, för att få det perfekta resultatet på väggarna. Det kan också rekommenderas att testa olika lampor och ljuskällor, när du gjort en uppstrykning. Det kan göra stor skillnad. En LED-lampa med olika färgtemperaturer gör att du kan justera varmt och kallt ljus, om du vill kunna skapa en mer naturlig känsla.

På Flügger rekommenderar vi alltid att du testar färgen och gör en uppstrykning i det aktuella rummet. På så sätt kan du tydligt se hur kulörerna förändras under dygnet och därmed få hjälp med att välja den helt riktiga kulören för just din vägg!