Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
 • ...

Träskyddsfärg

Med träskydd för utomhusbruk säkerställer du att ditt träarbete får en väderbeständig yta.Träet blir motståndskraftigt mot det omväxlande svenska vädret och hämmar tillväxten av mögel- och svamptillväxt på ytan. Oavsett om det är trädgårdsmöblerna, lekstugan, altanen eller annat utomhusträ ska du måla, träskydd ger träet de bästa förutsättningarna för optimal hållbarhet och ett vackert långvarigt resultat.
19 produkter
Kundgaranti Täckförmågan
Flügger 05 Wood Tex - Extra hållbar, halvmatt fasadfärg till trä
Från 369 kr
Matt
Blank
Glans
Kundgaranti Täckförmågan
Flügger 06 Wood Tex - Självrengörande Vattenburen Fasadfärg till trä
Från 379 kr
Matt
Blank
Glans
Kundgaranti Täckförmågan
Flügger 07 Wood Tex - Extra hållbar, matt fasadfärg till trä
Från 369 kr
+ ev. lev. kostnader
Matt
Blank
Glans
Flügger 08 Wood Tex Patina - Färglös Vattenbaserad Träbehandling
Från 299 kr
Flügger 08 Wood Tex Sealer - Wood Tex Patina 08 Vattenbaserad Topplack
Från 299 kr
Flügger 01 Wood Tex - Vattenbaserad grundolja
Från 219 kr
Flügger 02 Wood Tex - Pigmenterad Vattenbaserad Trägrund
Från 219 kr
Flügger 03 Wood Tex - Transparent Vattenbaserad Trälasyr
Från 309 kr
Matt
Blank
Glans
Kundgaranti Täckförmågan
Flügger Fönsterfärg - Wood Tex Window - Självrengörande, Svanenmärkt
Från 349 kr
+ ev. lev. kostnader
Matt
Blank
Glans
Flügger Wood Tex Impredur - Extra Vattenavvisande Träolja
Från 189 kr
Användbar efter 24 timmar
Flügger Wood Tex Wood Oil - Vattenbaserad träolja
Från 169 kr
Flügger 2 in 1 Wood Tex Classic - Täcklasyr
Från 1 199 kr
Flügger Wood Oil Classic - Träolja
Från 199 kr
+ ev. lev. kostnader
Kulörprov - Fulltäckande
Från 99,95 kr
Matt
Blank
Glans
Lasyr Kulörprov
Från 99,95 kr
Matt
Blank
Glans
Outlet
-85%
Outlet - Flügger 04 Wood Tex Classic - Täcklasyr
Från 65 kr
Ord. pris 449 kr
+ ev. lev. kostnader
Fast Lågt Pris
Fasadfärg Falu Vapen - den moderna Rödfärgen
Från 1 399 kr
Visar 19 produkter av 19

Val av träskydd

För bra skydd och hållbarhet på ditt utomhusträ kan du välja en träskyddsfärg som alternativ till fasadfärg. En träskyddsfärg ger ditt utomhusträ ett bra skydd mot fukt, vatten och solens skarpa strålar och säkerställer därmed träet en lång livslängd. Du kan välja mellan heltäckande och halvtäckande träskydd som med sina färgpigment ger träet en fin färg. Du kan även välja ett transparent träskydd, där träets struktur och naturliga ådror syns.

När du ska välja träskyddsfärg skiljer man förutom täckningen av träskyddet även på vattenbaserat och oljebaserat träskydd. Ett vattenbaserat träskydd är lätt att arbeta med och är därför det föredragna valet. Denna typ kan därför med fördel användas till allt obehandlat trä samt friskt trä som tidigare behandlats. Ett oljebaserat träskydd kan däremot väljas till äldre träsdetaljer eller trä som skadats av vädret. Det ger bra skydd för träet och förlänger livslängden på träet.

Om du ska måla med träskydd på tidigare behandlat trä är det värt att veta att du enkelt kan måla med vattenbaserat träskydd ovanpå tidigare oljebaserat trä, men inte tvärtom.


Val av kulör och glans för träskydd

Gällande valet av träskydd så kan du välja mellan heltäckande, halvtäckande eller ett transparent träskydd. Hel- och halvtäckande träskydd ger träet en kulör och det kan därför vara en god idé att välja en kulör som harmonierar med de kulörer som finns utomhus på husets fasad, fönster, dörrar eller annat i omgivningen. Väljer du ett transparent träskydd kommer träets naturliga struktur och ådring att synas. Värt att veta är att med ett transparent träskydd kan det vara en god idé att behandla oftare än med ett hel- och halvtäckande träskydd, eftersom det inte finns några färgpigment i ett transparent träskydd och därför inte skyddar på samma sätt.

I förhållande till glansen finns även träskydd i olika glansvarianter. Träskydd finns dock oftast i en matt eller halvmatt glans.

Om du skulle vara osäker på vilken kulör du vill ha på din fasad eller utomhusträ kan du alltid använda vår färgkarta. Här hittar du massor av inspiration till ditt måleriarbete. Du kan även alltid börja med kulörprover, så att du är säker på val av kulör och typ av träskydd för ditt träarbete innan du påbörjar måleriarbetet.


När är det bäst att måla med träskydd?

När du ska måla din fasad med träskyddsfärg är det viktigt att träet är ordentligt torrt. Det kan därför vara fördelaktigt att behandla träet på sensommaren, eftersom träet har torkat bra över sommaren. När du ska måla är det därför även viktigt att det inte regnar några dagar efter att du avslutat ditt arbete, precis som att ytan ska vara torr att ta på innan daggen faller den dagen du målar.


Hur rengör jag min fasad innan jag träskyddsmålar?

Om du vill säkerställa ett snyggt och hållbart resultat bör du se till att rengöra och grundmåla träet innan du börjar måla. Använd ett effektivt medel för att ta bort smuts och fett - till exempel trärengöringsmedel. Ruttet trä måste bytas ut helt, medan färg och träspån med fördel kan tas bort under rengöringsprocessen. Se till att i möjligaste mån förbereda din fasad under en tid på året då det är så lite fukt som möjligt i luften – gärna under sommar-/sensommarperioden. Du kan använda en fuktmätare för att läsa av fuktnivån i träet – den får inte överstiga 15 procent.


Hur man målar med träskyddsfärg

Innan du påbörjar ditt måleriarbete med träskyddsfärg på din fasad är det viktigt att ha ett bra förarbete för att säkerställa optimal hållbarhet och ett snyggt resultat.

 • Börja med att ta bort gammal, löst sittande färg och nedbrutna träfibrer på ytan med en noggrann rengöring med fasadtvätt, alg och mögeltvätt och slipning.
 • Om träet är bart och du måste behandla det med träskyddsfärg är det en bra idé att använda en grundfärg som grund innan du fortsätter ditt måleriarbete.
 • Använd en pensel eller roller för att applicera färgen och måla vått-i-vått. Avsluta appliceringen genom att måla med en pensel i samma riktning för en jämn yta.
 • För optimalt skydd och ett snyggt resultat kan du med fördel upprepa behandlingen flera gånger med högst 14 dagars mellanrum, så att du säkerställer bästa vidhäftning.

Det behöver du för att måla med träskyddsfärg

 • Fasadtvätt
 • Alg- och mögeltvätt
 • Sandpapper
 • Grundolja
 • Fasadfärg
 • Pensel
 • Roller