Ska du välja vatten- eller oljebaserad utomhusfärg?

När du ska skydda dina snickerier ska du bestämma dig för om du ska måla med utomhusfärg som är vatten- eller oljebaserad. Ta reda på vad du ska välja till just ditt måleriprojekt.

Väljer du Wood Tex eller Classic?

Väljer du Wood Tex

Tidigare behandlade ytor?

Innan du väljer mellan vatten- eller oljebaserad utomhusfärg är det viktigt att ta reda på vad dina snickerier har behandlats med tidigare.

Vattenbaserad utomhusfärg kan nämligen användas på trä, som tidigare har behandlats med oljebaserad utomhusfärg. Men tänk på att du inte kan använda oljebaserad utomhusfärg på trä, som tidigare har behandlats med vattenbaserad utomhusfärg. 

Vatten är bra för miljön 

Vattenbaserad utomhusfärg är det vanligaste valet när man ska måla snickerier. Ur miljösynpunkt är vattenbaserade produkter att föredra eftersom de innehåller få lösningsmedel jämfört med oljebaserad utomhusfärg.

När du målar med vattenbaserad utomhusfärg handlar det framför allt om en ytbehandling som motverkar fukt och svamp i träet. Det är en bra idé att satsa på utomhusfärg som låter träet andas och göra sig av med fukt inifrån. Därmed minskar du risken för avflagning och fuktskador i träet.

Här är tre bra anledningar till att välja vattenbaserad utomhusfärg:

  1. Enkel att arbeta med och ger ofta längre hållbarhet än oljebaserad färg
  2. Det bästa valet för miljön 
  3. Gör det enklare att rengöra penslar och arbetsredskap

Vår Wood Tex-serie är vattenbaserad utomhusfärg, som ger en mycket hållbar yta och samtidigt ger ett effektivt skydd mot vatten, väder och vind i upp till 15 år. Du hittar många olika vattenbaserade produkter beroende på vilket måleriprojekt du står inför.

Olja till mycket slitet trä

Vår oljebaserade Classic-serie förlänger säsongen för utomhusfärg eftersom de torkar bättre än vattenbaserad utomhusfärg vid låg temperatur och hög luftfuktighet. 

Har du t.ex. skadade fönsterramar eller en väderbiten träveranda är en oljebaserad utomhusfärg det kraftfullaste vapnet mot ytterligare förfall. Flügger Classic tränger djupt in i poröst trä och mättar det så att träet återfår sin motståndskraft. 

Här är tre bra anledningar till att välja oljebaserad utomhusfärg:

  1. Förlänger livslängden hos slitna och skadade snickerier
  2. Torkar snabbare när det är fuktigt – förlänger säsongen för utomhusfärg
  3. Bra till porösa snickerier

Är du fortfarande osäker på om du ska välja vatten- eller oljebaserad utomhusfärg? Fråga i din lokala Flügger färg-butik, där våra duktiga medarbetare står redo att hjälpa dig.

Noggrant förarbete är a och o 

Ett bra resultat kräver noggrant förarbete oavsett vilken utomhusfärg man väljer. 

Tänk därför på att kontrollera dina snickerier regelbundet för att se om de behöver behandlas. Kom ihåg att rengöring av snickerier har stor betydelse för den efterföljande behandlingen.

Flera artiklar

Tips & Tricks

Luftfuktighet

Var uppmärksam på att luftfuktigheten varierar under dygnet. Träet kanske inte kan torka över natten om luften är fuktig.

Tips & Tricks

Förarbete är nyckeln till välmående trä

Trä ska alltid tvättas innan du börjar måla. Det sitter nämligen en hinna av föroreningar, smuts och annat som kan bidra till att färgen släpper till slut, om du inte börjar med att rengöra det grundligt. Om färgen spricker? – Då har du inte gjort tillräckligt underarbete och de tidigare målade ytorna är för blanka för att det nya färglagret ska kunna fästa på underlaget.
Kontrollera dina snickerier

STEG FÖR STEG-GUIDE

Kontrollera dina snickerier utomhus

Undersök själv om fönster, dörrar, träterrass, utomhusmöbler m.m. är i behov av behandling. Se hur i vår videoguide.
Rengör träfasaden

VIDEOGUIDE

Effektiv rengöring av snickerier

Att snickerierna är rena är viktigt för att färgen ska fästa optimalt.
Snickeriernas utseende

VIDEOGUIDE

Så väljer du: Träolja, transparent eller heltäckande?

Ska du välja träolja, transparent eller heltäckande utomhusfärg? Se videon så får du veta mer om hur olika behandlingar ser ut på dina snickerier.
Träolja med kulörer

UTOMHUS TRÄ

Träolja med kulörer till terrassen och trädgårdsmöblerna

Träolja är ett perfekt val när terrassen eller trädgårdsmöblerna börjar bli slitna.